Huis huren

Heb je besloten om te emigreren naar Italië, maar je wilt niet direct een Italiaans huis kopen? In dat geval is een woning huren de meest logische tussenstap. Het vinden van een geschikte huurwoning in Italië kan een pittige klus zijn. Eenmaal een huurhuis in Italië gevonden, dan moet je je van een aantal dingen bewust zijn bij het tekenen van een contract van de huurwoning. In dit hoofdstuk vind je tips over hoe je aan een huurhuis in Italië kunt komen.

Huurprijzen in Italië

In Italië liggen de huurprijzen op een gemiddeld Europees niveau. Zoals in de meeste landen is de prijs voor een huurhuis op mooie locaties hoger. Vlakbij zee, in het midden van de stad of met mooi uitzicht, reken dan op een hogere huur voor het huis of het appartement. Als je een huurwoning in Rome of Milaan wilt bemachtigen, reken dan op hele hoge bedragen. Huurhuizen zijn gewild. Gemiddeld spenderen Italianen grofweg 25 % van hun inkomen aan de huurwoning.

Wonen in Italië

Gemiddeld verlaten Italianen veel later het ouderlijk huis dan men in Nederland en België gewend is. Het is heel normaal in Italië om tot je 30e thuis bij je ouders te wonen. Als je het ouderlijk huis verlaat en ze zich willen settelen (met partner), dan kopen ze liever een huis dan dat ze huren. In totaal leeft in 70 % in een koopwoning, en 30 % leeft in een huurhuis in Italië.

Huurhuizen in Italiaanse steden

Vooral in de grote steden zijn er veel huurhuizen. Meestal gaat het dan om huurappartementen, in verband met de lagere prijs. Als je kort verblijft in Italië voor bijvoorbeeld een stage, dan is een appartement of gemeubileerde woning een prima idee. Italiaanse verhuurders verhuren hun huurwoning echter meestal liever voor langere tijd.