Taalcursus

Naar Italië emigreren is een grote stap, zeker als je het land eigenlijk niet zo heel goed kent. Veel mensen zijn er een aantal keren op vakantie of zakenreis geweest, maar de kennis opgedaan uit een kort bezoek is vaak niet genoeg om je verblijf in Italië tot een succes te maken. Hoeveel kennen we eigenlijk van de Italiaanse cultuur?  

Bedrijfscultuur

Persoonlijke relaties en presentatie worden in de Italiaanse cultuur belangrijker geacht dan in de Nederlandse cultuur. Het samenwonen van hele families is niet ongewoon, en familieleden hebben vaak een hechtere relatie dan wij doorgaans hebben. In het zakenleven heeft men vaak de voorkeur zaken te doen met mensen waarmee ze een relatie opgebouwd hebben, of die door vertrouwden aan hun geïntroduceerd zijn. Italianen hebben dan ook een voorkeur voor directe, persoonlijke communicatie in tegenstelling tot e-mails of telefoongesprekken. Het is dan ook een goed idee de tijd te nemen om persoonlijke relaties op te bouwen en uiteraard te onderhouden. Sociale contacten en netwerken zijn in de Italiaanse samenleving van groot belang, zowel op kantoor als in het dagelijks leven. Bella Figura is zoals bekend een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Italianen vinden kleding en persoonlijke presentatie belangrijk, en het principe gaat verder dan alleen het dragen van een maatpak of een designerjurk – goede fysieke gesteldheid, stijl en uitstraling bijvoorbeeld zijn ook belangrijke onderdelen van het imago dat men in Italië nastreeft. Het imago dat je uitstraalt is voor veel Italianen een indicatie van je sociale status.

Normen en waarden

Hiernaast zijn er uiteraard talloze normen en waarden die met de onze verschillen. Zo is het niet gebruikelijk om rode bloemen aan mensen cadeau te doen, en is het de norm een visitekaartje eerst goed te bekijken voor je hem wegstopt. Met deze gebruiken zul je uiteraard kennismaken tijdens je verblijf in Italië; het bekend raken met een nieuwe cultuur is altijd een leuk onderdeel van een buitenlandse ervaring. Eén van de belangrijkste sleutels tot een succesvolle integratie in de Italiaanse samenleving is natuurlijk het spreken van de Italiaanse taal. De meesten van ons hebben weinig kennis van de taal – het accent op de middelbare school ligt voornamelijk op Engels, Frans en Duits. Aangezien de Italianen over het algemeen weinig Engels spreken, is het een goed idee om voor je vertrek een taalcursus Italiaans te volgen. Een zelfstudie vergt veel discipline, en de meeste mensen hebben dan ook de voorkeur voor wekelijkse groepslessen. Taalreizen zijn een goede manier om een intensieve taalcursus te combineren met een vakantie, zodat je naast een woordje Italiaans ook een goed idee heeft van je toekomstige woonplaats en omgeving.