Taxatie

Het taxeren van een huis in Italië is een belangrijk moment als je een vakantiehuis wilt kopen of gaat emigreren. Op basis van de taxatie moet je je hypotheek rond krijgen.  

De taxateur

Een taxatie in Italië wordt uitgevoerd door een zogehete geometra. Hij overlegt met de hypotheekverstrekker waar het rapport aan moet voldoen. Als je een opdracht geeft voor een taxatie, gaat de taxateur aan de slag met een taxatierapport van het huis. Het bedrag dat de taxateur noemt is gebaseerd op gevoel en expertise, uiteindelijk is het altijd een indicatie. Bij het taxeren wordt rekening gehouden met de volgende onderdelen: De ligging en omgevingsfactoren van het huis in Italië. Denk aan het bestemmingsplan, ligging bij zee of vliegveld, winkelcentra etc.
  • Heeft het huis een tuin, garage of balkon
  • De staat en leeftijd van het huis; constructie en de kwaliteit van de materialen.
  • Isolatie en energiezuinige maatregelen
  • Het woon- en perceeloppervlak
  • Verplichtingen en rechten zoals erfpacht of recht van overpad
  • Prijsontwikkeling op de markt
Verder doet een taxateur vaak onderzoek naar toekomstige veranderingen in het gebied. Daarnaast kijkt hij ook naar recente verkopen van vergelijkbare huizen in de buurt.

Taxatie zelf laten uitvoeren

Als je een taxatie wilt laten uitvoeren moet je een taxateur opdracht geven. Die maakt vervolgens een afspraak met de eigenaar van het huis. De taxateur bezoekt het huis en meet alle ruimtes en maakt foto´s, een poosje later krijg je het taxatierapport.

Taxatie door de bank

Als je een hypotheek of buitenlandhypotheek wilt afsluiten voor een huis in Italië, dan zal de bank willen weten wat dit huis waard is. Dat gebeurt om zichzelf in te dekken; ze weten zo wat de woning op zou leveren bij gedwongen verkoop indien je in betalingsproblemen komt. Een onafhankelijke taxateur voert de taxatie uit. De bank geeft dus zelf enkel de opdracht tot taxatie van de woning, de bank heeft geen taxateurs in dienst. Vaak eist de bank dat je een bankrekening opent zodat je er geld op kunt storten, zodat je ook kunt betalen.

Kosten van taxatie in Italië

Tarieven voor het laten taxeren van een huis in Italië verschillen behoorlijk. Dit hangt ook van de regio af, maar feit blijft dat de ene taxateur een stuk goedkoper is dan de andere taxateur. Soms betaal je voor een taxatie een vaste prijs, de andere keer een percentage van de aankoopsom.