Officiële papieren

Als je gaat emigreren, dan heb je in sommige landen een verblijfsvergunning of visum nodig. Emigreren naar Italië kan als EU inwoner relatief eenvoudig. Maar waar moet je je inschrijven na de emigratie, en wat moet je doen als je paspoort of identiteitsbewijs verloopt? En hoe gaat in zijn werk met je rijbewijs? Voor veel zaken moet je bij de gemeente of ambassade zijn. Wat je mee moeten nemen en welke regels er zijn, staat in dit deel beschreven.

Verblijfsvergunning Italië

Vroeger had je een verblijfsvergunning nodig als je ging emigreren naar Italië. Sinds maart 2007 is deze “permesso di soggiorno” (verblijfsvergunning) voor EU-onderdanen niet meer verplicht.

Rijbewijs Italië

Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Italië. Dat geldt voor een vakantie, maar indien je gaat emigreren. Als je in Italië gaat wonen dan moet je binnen 6 maanden het rijbewijs laten registreren. Je kunt het hem ook omzetten naar een Italiaans rijbewijs.

Inschrijving ambassade

Je kunt je als buitenlander gemakkelijk laten registreren bij de ambassade in Italië. Dit kun je doen als je voor korte of lange tijd in Italië verblijft.

Consulaat Italië

Om verschillende redenen kan het handig zijn naar het Consulaat van Italië te gaan. Hier vind je het adres van het Nederlandse Consulaat in Italië, en het Italiaanse consulaat in Nederland.