Tips bij bezichtigen

Het bezichtigen van het nieuwe huis of vakantiehuis in Italië een belangrijk moment in het koopproces, of de emigratie. Op basis van een bezichtiging bepaal je of je het huis in Italië wilt gaan kopen of niet. De beste tip is tijdens de bezichtigingreis: ga vooral effectief te werk. Een bezichtiging van een huis in Italië is duurder dan een bezichtiging in je eigen land, en kost daarnaast meer tijd en moeite.    

Voorbereiding van de bezichtiging van het huis in Italië

Een goede voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat je bezichtigingreis effectief is. Een korte checklist waar je rekening mee moet houden bij het bezoeken van je nieuwe Italiaanse huis:
  • Maak een agenda met een aantal bezichtigingen van Italiaanse huizen, maar plan er niet meer dan 3 op een dag.
  • Reserveer vooraf een auto om gemakkelijk naar elk huis te kunnen rijden.
  • Maak een lijst met telefoonnummers van personen die je eventueel nodig gaat hebben en print die uit. Nog handiger is het om de adressen en details van de huizen in Italië die je gaat bezichtigen.
  • Print de checklist meerdere keren zodat je die voor elk huis kunt invullen. (schrijf altijd direct op om welk huis het gaat!)
  Tip: Als je het overzichtelijk wilt houden, bundel dan alles in een map. Als je foto’s wilt maken, vergeet dan niet de batterijen op te laden en een kaartje met genoeg geheugen mee te nemen. Verder kan het helpen om van tevoren een paar harde en zachte factoren waaraan het huis of vakantiehuis in Italië zou moeten voldoen, te bedenken. Een wensen en eisenpakket dus. Veel mensen gaan op reis zonder te weten wat voor huis ze willen kopen in Italië, dat kan tot een impulsbeslissing leiden.

De bezichtiging van het huis in Italië

Zorg ervoor dat je de bij de rit naar het Italiaanse huis goed oplet op de buurt. Het is prettig als de Italiaanse makelaar hier iets over kan vertellen en dingen kan laten zien. Soms willen makelaars in Italië dat je meekomt naar een ander huis die ze graag willen laten zien. Hoe meer de makelaar z’n best doet, hoe meer hij waarschijnlijk op de verkoop kan verdienen. Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent. De Italiaanse makelaar kan natuurlijk ook gewoon goede intenties hebben en je willen helpen. Eenmaal aangekomen bij het huis in Italië? Probeer de checklist goed na te lopen. Laat je vooral leiden door gezond verstand, en vooral niet door emoties of de eventuele druk van de makelaar.

Meenemen naar de bezichtiging

Tijdens de bezichtiging van het Italiaanse huis moet je niet vergeten om mee te nemen:
  • paspoort of identiteitsbewijs (rijbewijs is niet genoeg)
  • belastingaanslag van het afgelopen jaar
  • geld voor de reservering cq aanbetaling, tussen de €3.000 en € 6.000.
  • loonstroken
  • overzicht van financiële verplichtingen
  Tot slot nog 1 tip: probeer vooral te genieten tijdens de bezichtigingen in Italië, onder stress maak je immers minder goede beslissingen.