Als je besluit om naar Italië te emigreren is het handig om iets over de economie te weten. De economie in Italië is een van de grootste in Europa. Tussen 1950 en 1980 is de economie hard gegroeid, het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking nam maarliefst met 200% toe. De eerste 20 jaar van deze periode worden gezien als het wonder van Italië. Na 1980 steeg de het aantal werklozen, net als de staatsschuld.
Landbouw in Italië
De landbouw in Italië heeft een klein aandeel (minder dan 4%) in het BBP. De meest voorkomende landbouwproducten zijn vruchten, suikerbieten, graan, tomaten, aardappels, olijven en olijfolie.
In Italië wordt ook aardig wat wijn geproduceerd. Daarnaast is er een visindustrie al heeft deze een beperkte omvang.
Industrie
De meeste industrie ligt in noord Italië. Milaan-Turijn-Genua wordt ook wel de “gouden driehoek” genoemd. Ondanks dat veel van de belangrijkste industrieën van Italië zijn genationaliseerd, zijn veel bedrijven de afgelopen jaren juist weer geprivatiseerd, al blijft de Italiaanse Overheid een belangrijke rol spelen in de economie.
MKB in Italië
In Italië tref je veel kleine en middelgrote ondernemingen aan. Die fungeren echt als de motor voor de economie, en zijn vaak in handen van een familie. Er zijn er vooral veel in de jaren 80 opgericht, omdat de economie destijds flink stagneerde. Het MKB die vaak in Italiaanse industriële gevestigd zijn, gingen niet voor massaconsumptie, maar specialiseerden zich in specifieke markten. Daardoor ontstonden er ook weinig multinationals.
Belangrijkste handel in Italië
De belangrijkste exportproducten voor Italië zijn: textiel, metalen, machines, motorvoertuigen en chemische producten. Het toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten.
De belangrijkste handelspartners zijn voor Italië Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Verschillen tussen Noord- en Zuid Italië
In Italië tref je grote verschillen aan qua economie tussen Noord- en Zuid Italië. De verschillen komen vooral door de ligging en historische ontwikkeling. Zo is in het noorden de beste landbouwgrond te vinden en vindt je er de belangrijkste haven (Genua). Noord-Italië profiteert tevens van de vele toeristen die het hele jaar door naar de Rivièra en in de Alpen op bezoek komen en veel geld uitgeven.
Daarnaast heeft Italië te kampen met de Italiaanse maffia. Deze is meer actief in het zuiden dan in het noorden, wat de economie in het zuiden van Italië ook niet bespoedigt.
Sinds de vijftiger jaren probeert de overheid de economie in het zuiden te stimuleren met ontwikkelingsfondsen. Maar de grootste groei van de Italiaanse economie na de 2e wereldoorlog vond toch plaats in Noord Italië.
Verkeer
In Italië vindt je een aantal grote luchthavens, zoals Milaan, Bologna, Pisa, Florence, Rome en Napels. Daarnaast zijn er goede spoorwegverbindingen, in de handen van Trenitalia. In grote steden zijn er ook trams, bussen en metro’s te vinden. Het wegennet is goed te noemen, al was dat vroeger anders in het Zuiden van Italië. In het Noorden staan echter wel vaak files.
Media
De media in Italië is erg belangrijk. Een aantal grote Italiaanse kranten zijn: La Repubblica, Il Corriere della Sera en La Stampa. Deze kranten hebben allen een oplage van ruim een half miljoen. Il Giornale met 300.000 stuks is eigendom van Berlusconi, en is een van de meest rechtse getinte kranten. La Gazzetta dello Sport is de bekende sportkrant die dagelijks verschijnt en heeft een oplage van zo’n 400.000 stuks.
Daarnaast bestaan er 7 grote nationale televisiekanalen, daarvan behoren er drie tot het eigendom van de overheid. Dat zijn de bekende RAI zenders. Daarnaast zijn Canale 5, Italia 1 en Rete 4 van Silvio Berlusconi. Tot slot is de zender La7 in handen is van Telecom provider Italia Media.