Er zijn flink wat tradities in Zweden die er toe doen. De Zweden houden ervan om lekker te eten, een feestje te vieren en de Zweedse tradities in stand te houden. Hieronder kun je iets meer te weten komen over de tradities in Zweden.
Vastendag
Deze Zweedse traditie duurt maar 1 dag, en valt elk jaar op een andere datum. Op deze dag wordt in heel Zweden lekker gegeten. Semlor, Semla of fastlagsbullen is populair.
Pasen
Ook in Zweden is pasen een vaste traditie om te vieren. De Zweden eten lekkernijen zoals chocolade eitjes en chocolade paashazen. Als hoofdgerecht wordt vaak luxe vis of steak gegeten, en bij de koffie zit een lekker stuk taart.
Midsommar
Het weekend waarin het het langste licht is, rond 23 juni, worden er in Zweden altijd grote feesten georganiseerd. Deze traditie wordt doorgebracht met familie en of vrienden en wordt er buiten genoten van het lekkere weer, bijvoorbeeld met een picknick of een wandeling. Je moet ook niet gek opkijken als je overal een barbecue geur ruikt!
Kraftskiva
De traditie kraftskiva draait om de rivierkreeftjes. Deze worden gegeten, wat gepaard gaat met het nuttigen van drank. Aquavit is populair, en lijkt op een soort Jenever.
Luciafest
Deze traditie wordt in Zweden op 13 december gevierd en heet Santa Lucia. Dit feest kent zijn oorsprong in Italiƫ. Er wordt lekker gegeten (ontbijt op bed!) en er zijn optochten, waarbij Lucia met een kaarsenkrans in haar haar de optocht leidt. De meeste mensen in de optocht dragen ook lichtjes bij zich.
Kerstmis in Zweden
Zoals in de meeste landen is Kerstmis ook in Zweden een zeer belangrijke traditie die elk jaar gevierd wordt. In Zweden zijn de dagen in de winterperiode erg donker, ook daarom zijn de Zweden blij als het kerstmis is. Er worden allemaal lichtjes aangestoken. Er worden cadeau’s gegeven, men verstuurt elkaar kerstkaartjes en gaat lekker eten. Ook wordt de kerk bezocht tijdens kerstmis. Het eten dat op het menu staat is vaak zelf geschoten wild.
De huizen in Zweden worden overigens flink versierd. Een stukje nog meer dan we in de meeste Europese landen gewend zijn. Met de sneeuw wordt een toren van sneeuwballen gebouwd, en daaronder wordt een licht of kaarsjes geplaatst. Het licht komt door de gaatjes van de sneeuwballen door, wat een mooi effect geeft.