Als ondernemer is het bijzonder vervelend als je bedrijf (gedeeltelijk) stil komt te liggen. Er komt dan minder geld binnen, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Hierdoor kun je na verloop van tijd moeite krijgen om je rekeningen te betalen. Gelukkig kun jij je verzekeren tegen dit risico door een bedrijfsschadeverzekering of een bedrijfsstagnatieverzekering af te sluiten. Sommige ondernemers denken dat deze verzekeringen precies hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. In deze tekst leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen een bedrijfsschade- en bedrijfsstagnatieverzekering.

inboedelverzekering

Bedrijfsstagnatieverzekering heeft een bredere dekking

Het eerste en grootste verschil tussen een bedrijfsschadeverzekering en bedrijfsstagnatieverzekering zit hem in de breedte van de dekking. Eerstgenoemde verzekering is namelijk vooral bedoeld om je bedrijf te beschermen tegen inkomensverlies door bijvoorbeeld brand of storm. De gedaalde brutowinst wordt namelijk vergoed door je verzekeraar als je een bedrijfsschadeverzekering afsluit.

Net als een bedrijfsschadeverzekering dekt ook een bedrijfsstagnatieverzekering vermindering van de brutowinst. Je bent alleen verzekerd voor een groter aantal risico’s. Je verzekeraar keert namelijk geld uit als het verlies van brutowinst door stagnatie het gevolg is van een verzekerde schade aan het gebouw, huurdersbelang en/of bedrijfsmiddelen. Hierdoor heb jij de tijd om de schade te herstellen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de financiën.

Voorraad wel of niet meeverzekerd

Als je goed naar beide verzekeringen kijkt, zie je ook dat er verschil zit in de manier waarop de voorraad van je bedrijf verzekerd is. Sluit je een bedrijfsstagnatieverzekering af? Dan is de voorraad niet standaard meeverzekerd. Je kunt deze meeverzekeren door een voorraadverzekering af te sluiten. Dit is niet nodig als je voor een bedrijfsschadeverzekering kiest. Deze verzekering dekt namelijk ook schade aan je voorraad als dit het gevolg is van brand, bliksem of ontploffing.

Hoogte van de premie

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat je voor een verzekering iedere maand premie betaalt. De hoogte van deze premie verschilt per verzekeraar. Dit is wederom een verschil tussen een bedrijfsschadeverzekering en bedrijfsstagnatieverzekering. De ene verzekering kan voor jouw bedrijf namelijk goedkoper zijn dan de andere. Omdat de premie van beide verzekering afhangt van diverse factoren, kunnen we je niet precies vertellen welke van de twee goedkoper is. Maak daarom ook altijd een berekening voordat je besluit welke verzekering je afsluit.

Welke van de twee heb ik nodig?

Ondanks dat je inmiddels op de hoogte bent van de bedrijfsstagnatie- en bedrijfsschadeverzekering betekenis, vind je het misschien lastig om te bepalen welke van de twee verzekeringen je nodig hebt. Je kunt in dat geval voor één van de twee kiezen of beide verzekeringen afsluiten. Het risico hiervan is dat je de verkeerde verzekering kunt kiezen. Bovendien kun je onnodig veel premie betalen als je voor beide verzekeringen kiest. Verdiep je daarom goed in beide verzekeringen voordat je de knoop doorhakt.

Kom je er niet uit? Beslis dan niet op eigen houtje, maar schakel hulp in van een professional. Als je twijfelt tussen een bedrijfsschadeverzekering en bedrijfsstagnatieverzekering, neem je contact op met een verzekeraar. Zij stellen je een aantal vragen en adviseren je op basis van de antwoorden op welke manier jij je het beste kunt verzekeren tegen daling van de brutowinst van je bedrijf. Je weet zo zeker dat je jouw bedrijf op de juiste manier verzekert en dat is wel zo prettig.