Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden als je op zoek bent naar nieuwe beglazing voor in huis. De meeste mensen zijn wel op de hoogte van de voordelen van isolatieglas of dubbel glas. De voordelen van gehard glas zijn echter een stuk minder bekend. En dat terwijl gehard glas in sommige gevallen zelfs verplicht is in Nederland. Dat geldt zowel voor openbare gebouwen als particuliere woningen. Ben jij op zoek naar nieuwe beglazing voor in huis en overweeg je gehard glas? In dit artikel leggen we precies uit wat je hiervan kunt verwachten en wat de voordelen zijn.

Wat is gehard glas?

Veel mensen denken ten onrechte dat gehard glas hetzelfde is als dubbel glas. Dit is echter niet het geval. Gehard glas beschikt namelijk over een geheel andere samenstelling dan isolatie glas. Het grootste verschil zit hem in de opbouw. Bij isolatieglas is er sprake van twee glasplaten die met elkaar verbonden worden door edelgas of lucht. Dit zorgt voor een betere isolatie in huis. Bij gehard glas zijn de twee glasplaten met elkaar samen gesmolten en verbonden doormiddel van folie tussen de twee ruiten. Deze folie zorgt er voor dat het glas veel minder snel kan breken. Hoewel het glas nog steeds kan beschadigen, is de kans dat de ruit volledig breekt minimaal.

Waarom kiezen voor gehard glas in huis?

Maar waarom zou je kiezen voor gehard glas in huis als er nog zoveel andere soorten beglazing zijn? Dit heeft verschillende redenen. Allereerst moeten we het feit toelichten dat gehard glas in sommige situaties verplicht is. Dit geldt voor ruiten die onder de 85 centimeter boven de grond zitten. Hierbij is de kans op doorvallen een stuk groter. Dit is opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Hierbij gelden nóg strengere eisen voor openbare gebouwen, zoals bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Zo wordt de veiligheid in dergelijke gebouwen gewaarborgd. Naast de veiligheidsvoordelen zijn er ook nog andere voordelen om voor gehard glas in huis te kiezen. We zetten ze op een rijtje:

 

Foto’s van Kristina Tripkovic en Nicolas Solerieu van Unsplash