Net een nieuwe woning gekocht, maar is de oppervlakte van sommige ruimtes slechts beperkt? Geen nood, met enkele kleine aanpassingen creëer je makkelijk de illusie van ruimte. Denk bijvoorbeeld aan spiegels die de omgeving weerkaatsen, of lichte kleuren die je al snel een ruime indruk geven. Op zoek naar andere manieren om kleine ruimtes groter te maken. Volgende 5 tips helpen je alvast verder. 

Werk met lichte kleuren 

Hoewel zwart klasse uitstraalt, ga je in een kleine ruimte beter voor een lichte kleur. Dit zal zorgen voor een ruimtelijk effect, en geeft bovendien een frisse toets. Hou je toch meer van donkere kleuren? Kies dan voor donkere vloertegels, maar zorg dat het plafond lichter is dan je muren. Combineer je tot slot graag meerdere lichte kleuren, dan kies je er best twee uit om een chaotisch interieur te vermijden.

woonkamer lichte kleuren

Ruim op 

Laat je in een kleine ruimte veel rommel rondslingeren, dan heeft dit een negatief effect op de uitstraling ervan. De boodschap is dus: ruim voldoende op. Dit wil zeggen geen kussens op de vloer, geen onnodig speelgoed van de kinderen in de zetel en alle boeken mooi opgeborgen. Je zal zien dat de kamer ineens een heel stuk groter lijkt.

Denk na over de meubels 

Less is uiteraard more in een kleine ruimte, want het heeft geen nut deze vol te proppen met onnodige elementen. Kies dus bijvoorbeeld één grote zetel, in de plaats van meerdere kleine zetels. Laat daarnaast ook altijd wat ruimte achter je meubels. Als je er rond kan lopen, heb je vaak een gevoel dat de kamer groter is.

Kies voor een doorzichtig interieur 

Transparante materialen zoals glas zijn je beste vriend om een illusie van ruimte te creëren. Verwerk bijvoorbeeld een vast paneel van staal, gecombineerd met veel glas in je interieur. Daarnaast kan je kiezen voor een glazen tafel, of simpelweg grote ramen. Naast het feit dat het materiaal een ruime indruk geeft, is het simpelweg ook enorm stijlvol.

Gebruik strepen 

Hetzelfde geldt in de modewereld: strepen slanken af, maar wel op voorwaarde dat je ze plaatst in het verlengde van de kamer. Denk dus telkens goed na wanneer je bijvoorbeeld een nieuw zebra tapijt plaatst in je interieur. Daarnaast kan je kiezen voor een gietijzeren deur met strepen van staal die verschillende rechthoeken vormen. Overdrijf hier er ook niet mee, want té veel strepen zullen een chaotische indruk geven.

strepen woonkamer