Het opknappen en inrichten van een tiny house heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen. Het voordeel is dat je door de kleine oppervlakte relatief weinig meubels en kleine hoeveelheden bouwmaterialen als muurverf hoeft aan te schaffen. Het nadeel, of beter gezegd de uitdaging, is om alles zo efficiënt in te richten dat alles wat je nodig hebt erin past – inclusief jijzelf en eventuele gezinsleden. Een tiny house heeft een oppervlakte van maximaal 50 m2, dus deze beperkte ruimte wil je natuurlijk optimaal benutten. Lees verder als je wel wat inspiratie kunt gebruiken voor het inrichten van je tiny house.

Tiny house tuin

Indeling

Denk allereerst goed na over de indeling van je tiny house. Teken bijvoorbeeld een plattegrond, zodat je op papier verschillende ruimtebesparende opties kunt uitproberen voordat je aan de slag gaat.

Hoe minder je vastzet, hoe makkelijker het is om de indeling flexibel te houden en deze voor verschillende doeleinden te gebruiken. Zorg bijvoorbeeld met uitschuifbare onderdelen, een flexibele scheidingswand of een kast als roomdivider voor multifunctionele ruimtes. Ook kun je met een hoogslaper in plaats van een slaapkamer veel ruimte besparen, zodat de ruimte onder het bed een andere functie kan vervullen.

Tiny house bank

Opbergruimte

De grootste uitdaging van het inrichten van een tiny house is misschien wel het creëren van voldoende opbergruimte, omdat de leefruimte al zo beperkt is. Haal het optimale uit de ruimte die er is en zorg dat elke holle ruimte benut wordt. Bouw de trap naar de vide of het slaapgedeelte bijvoorbeeld op uit kastjes en lades, zodat je onder de traptreden spullen kunt opbergen. Benut de hoogte door middel van wandplanken en maak een vliering in de nok van het tiny house, zodat de punt onder het dak als een kleine opbergzolder dient.

Maak ook gebruik van de buitenruimte als je die hebt om je tiny house door een tuinkast of andere weerbestendige opbergers te gebruiken.

Tiny house trap woonkamer

Multifunctionele meubels

Als je je tiny house gaat inrichten, probeer dan zoveel mogelijk meubels met een dubbele functie te plaatsen om het benodigde aantal meubels te beperken en zo ruimte te besparen. Denk aan een bed waar je spullen in kan opbergen, of een bureau waar je overdag aan kunt werken en die ‘s avonds als eettafel kan dienen.

Ook een slaapbank is een voorbeeld van een meubelstuk dat meerdere doelen kan dienen of een boekenkast waar je je boeken en andere spullen in kwijt kunt en tegelijk dient als trap of scheidingswand. Houd deze tips in gedachte als je aan de slag gaat met het inrichten van je tiny house!