Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt; je vindt een cadeaukaart die verlopen blijkt te zijn. Dat gebeurt geruisloos en je baalt dat je niet meer aan de cadeaukaart hebt gedacht. Het waardeloze stukje plastic laat je met een oneerlijk gevoel achter.

giftomatic cadeau inspiratie

Drie ondernemers uit Haarlem besloten een dienst op te zetten die voorkomt dat je cadeaukaart verloopt. Gedreven vanuit de overtuiging dat cadeaukaarten vooral verlopen door een gebrek aan tijd, inspiratie en overzicht, bouwden zij de gratis dienst Giftomatic.

Door je aan te melden, ontvang je elke donderdag een email met productsuggesties op maat. Net zolang je iets leuks gevonden hebt. Hierdoor wordt je elke week herinnerd en ontdek je nieuwe producten. “Wij zijn een personal shopper voor producten die je met je cadeaukaart kunt kopen” – aldus CEO Sander Vessies.

De dienst ondersteunt alle populaire Nederlandse cadeaukaarten, waaronder die van VVV, Zalando, Bijenkorf, Boekenbon en Bol.com. Giftomatic is ook samenwerkingen gestart met een aantal cadeaukaart verkopers die de voordelen inzien van een levendigere cadeaukaart. Een positieve klantervaring levert een winkelketen veel meer omzet op dan enkel de vervallen waarde van een verlopen cadeaukaart, met daarbij een teleurgestelde klant die mogelijk niet meer terugkomt.

Persoonlijker maken

Cadeaukaarten zijn een vast onderdeel geworden van het cadeaurepertoire van de Nederlandse consument. Bijna elke retailer heeft een eigen cadeaukaart en ziet het als een ideaal marketingmiddel. In de helft van de gevallen wordt namelijk meer geld uitgegeven dan de waarde van de kaart.

Hoe handig een cadeaukaart ook is, het blijft een wat onpersoonlijk cadeau. Perfect voor werkgevers en tantes die niet weten wat ze moeten geven” aldus Vessies. “Daarom hebben wij als doel om cadeaukaarten niet alleen handiger, maar vooral ook persoonlijker te maken en de ervaring van het geven te verrijken. Zo publiceren we wekelijks inspiratielijstjes met cadeaus voor haar en cadeaus voor hem.”

Giftomatic ontwikkelt diverse modules wat het geven van een cadeaukaart leuker en persoonlijker zal maken. Denk daarbij aan een videomaker, waarmee je in een paar minuten een hilarische video maakt waarin de ontvanger de hoofdrol speelt. Ook komt er een omgekeerd verlanglijstje waarop de gever cadeautjes kan zetten die bij de ontvanger passen. Hierdoor krijgt de cadeaukaart een persoonlijk karakter en laat de gever zien dat hij de interesses van de ontvanger wél kent.

Internationale ambities

Cadeaukaarten zijn in veel landen populair, wereldwijd wordt jaarlijks voor ruim 400 miljard dollar aan cadeaukaarten gekocht. Giftomatic zal komende jaren uitbreiden naar de grotere Europese landen en Amerika, waar de eerste contacten onlangs op de Websummit in Lissabon voor zijn gelegd.

Giftomatic stond begin december ook in de Telegraaf.