Cadeaubonnen, helaas willen ze nog wel eens verlopen. Populaire cadeaukaarten zoals Diner Cadeau en de Restaurant cadeaukaart worden veel gegeven op verjaardagen, maar zijn ook erg populair onder werkgevers. Het is logisch, vrijwel iedereen vindt het leuk om uiteten te gaan en daarom is het in de meeste gevallen een zeer geschikt cadeau. Maar helaas komt het vaak voor dat je een laatje opentrekt en concludeert: “helaas, restaurant cadeaukaart verlopen“.

restaurant cadeaukaart verlopen

Geldigheid restaurant cadeaukaart

De restaurant cadeaukaart is na aanschaf normaal gesproken 2 jaar geldig. En dat is nog best netjes aangezien het wettelijk minimum 1 jaar is.

Echter is het niet altijd duidelijk voor consumenten wanneer de restaurant cadeaukaart verlopen is, aangezien bepalend is wanneer de kaart is aangeschaft. En dat weet je als ontvanger van de kaart niet altijd. Het is daarom handig om direct het saldo en de verloopdatum te controleren indien je de restaurant cadeaukaart krijgt. In sommige gevallen wijkt de verloopdatum bovendien af – al is het onduidelijk om wat voor situaties dit gaat.

Daarnaast staat de verloopdatum evenmin de aanschafdatum vermeldt op de cadeaukaart. Dat is alleen zichtbaar op de kassabon, en die krijgen veel consumenten niet te zien aangezien het een cadeau is.

Is de restaurant cadeaukaart verlopen, dan kun je doorgaans geen aanspraak meer maken op de waarde die de kaart vertegenwoordigde.

Aangeraden wordt dan ook om een goede reminder te zetten in je agenda, of een handig tooltje te gebruiken.

restaurant cadeaukaart verlopen

Mogen cadeaukaarten verlopen?

Ja, volgens de wet mogen cadeaukaarten verlopen. De Nederlandse overheid stelt als eis dat een cadeaukaart en cadeaubon minimaal 1 jaar geldig zijn na uitgiftedatum. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Het wettelijke minimum is dus 1 jaar.

Verdienmodel van cadeaukaarten

Zowel voor de uitgever van de kaart als het restaurant is het een aantrekkelijke deal. Het restaurant kan bezoekers trekken die anders waarschijnlijk niet bij dat restaurant hadden gereserveerd. Als de ervaring goed was, levert dat misschien een mooie recensie en een herhaalbezoek op. Daarnaast wil elke restauranteigenaar zijn zaak zo vol mogelijk krijgen. In ruil hiervoor, betaalt hij de cadeaukaartuitgever (zoals restaurant cadeaukaart of de diner cadeaubon) een vergoeding.

De cadeaukaart uitgever ontvangt de vergoeding. Dat is een percentage over de uitgegeven cadeaukaart. Van de €100,- die het restaurant “korting” geeft aan haar gasten, krijgt zij bijvoorbeeld nog €80,- van de kaartuitgever.

Verloopt de restaurant cadeaukaart, dan is het volledige bedrag voor de uitgever. De restaurants hebben niets geleverd en verdienen dan dus ook niets aan een verlopen restaurant cadeaukaart.