Bij het kopen van een woning in het buitenland kom je voor veel regelwerk en keuzes te staan. Eén van die keuzes kan te maken hebben met onderhoud in gemeenschappelijke ruimtes rondom je nieuwe appartement. En omdat de meeste mensen er niet op zitten te wachten dit in hun eentje op zich te nemen, verenigen buren zich vaak in een Vereniging van Eigenaars.

Samen verantwoordelijk voor dingen als de tuin, het onderhoud van de lift, het schoonmaken van de hal en andere klusjes in het gebouw. Handig of juist niet? We zetten een aantal voor- en nadelen van een Vereniging van Eigenaars (VvE) op een rijtje.

verengiging van eigenaars

De voordelen van een VvE

In veel appartementencomplexen is lidmaatschap van een VvE verplicht. Is er geen Vereniging van Eigenaars? Dan kun je overwegen die zelf op te zetten of een slapende vereniging ‘wakker’ te maken. Dat doe je niet voor niets, want een VvE heeft voor alle leden een aantal belangrijke voordelen:

1. Problemen worden vaak snel opgelost

Is de lift stuk, de waterdruk weg of gaat de buitendeur niet meer automatisch open? Met een actieve VvE zijn dit soort problemen vaak van korte duur. Het is de taak van de VvE om de gemeenschappelijke ruimtes en technische zaken in- en om de woningen te onderhouden. Leden betalen daarvoor en er zal dus in de meeste gevallen vrij snel een klusjesman op de stoep staan om het probleem te verhelpen.

2. Weinig rompslomp

Wanneer je lid bent van een Vereniging van Eigenaars bespaar je jezelf een heleboel rompslomp. Er kan veel tijd gaan zitten in uitzoekwerk over juridische vraagstukken, het verhelpen van technische mankementen en het bijhouden van bijvoorbeeld de tuin. In ruil voor een maandelijkse bijdrage wordt dit allemaal voor je geregeld.

Ziet niemand het zitten om de VvE te besturen? Dan kun je ook dat nog uitbesteden. Een goed voorbeeld daarvoor is VvE beheer Amsterdam, waar één organisatie het besturen van VvE’s uit handen van de bewoners neemt.

3. Lage kosten voor groot onderhoud

Ook bij grote klussen komt de VvE om de hoek. Denk aan onderhoud aan het dak, het plaatsen van omheiningen, schilderwerk het aanleggen van extra parkeerplaatsen, etcetera. Door die kosten te verdelen over alle leden van de VvE ben je een stuk voordeliger uit!

4. Perfect bij verhuur van appartement

Wanneer je van plan bent een appartement (in het buitenland of juist in Nederland) te verhuren tijdens je afwezigheid, komt een VvE goed van pas. Je hoeft dan niet zelf aanwezig te zijn voor onderhoud en je weet dat er wat dat betreft goed voor de huurders wordt gezorgd.

5. Zorg voor een actieve vereniging

Om écht van de voordelen van een VvE te kunnen profiteren, is het wel belangrijk dat de vereniging ook werkelijk actief is. Houd er rekening mee dat het besturen van een goed functionerende VvE een tijdrovende klus is.

TIP: Kies voor VvE beheer en besteed het besturen van de VvE uit aan professionals. Dat scheelt veel tijd en uitzoekwerk, zodat jij meer kunt genieten van jouw heerlijke leven in het buitenland. Dat is immers waar je het allemaal voor doet!

De nadelen van een VvE

De voordelen van een VvE liegen er niet om. Het kan je veel werk uit handen nemen. Iets wat zeker handig is wanneer je zelf niet fulltime in het appartement in het buitenland woont. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan een VvE:

1. Maandelijkse kosten

Aan lidmaatschap van een Vereniging van Eigenaars hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Dat weegt soms zwaarder dan de ‘last’ van het onderhoud. In dat geval zijn de kosten en een verplicht lidmaatschap zeker een nadeel.

In Amsterdam heb je bijvoorbeeld VVE beheer Amsterdam.

2. Weinig inspraak

Hoe meer leden de VvE heeft, hoe minder inspraak je hebt. Bij een groot appartementencomplex heb je dus weinig te zeggen over soms heel grote aanpassingen. Het gebrek aan inspraak is een nadeel voor wie graag actief meedenkt over de omgeving van zijn woning.

Alle voor- en nadelen ten spijt, in sommige gevallen is lidmaatschap verplicht. Iets om rekening mee te houden vóór je een woning of appartement koopt.

meeting vve

TIP: Sta je op het punt een woning aan te schaffen met een verplicht VvE? Vraag dan zeker even door om er achter te komen wat de VvE zoal doet en recent heeft gedaan, hoe de communicatie verloopt en hoe een en ander geregeld is. Dan weet je vooraf een stuk beter waar je aan toe bent en waar je maandelijkse bijdrage voor wordt gebruikt.