Al een tijdje klaar met inrichten van ons huis, maar er miste nog wat aan de muur. Het was wat kaal. Dus gingen we op zoek naar leuke mogelijkheden waar we niet binnen een jaar alweer op uitgekeken zijn…

Na vele website en winkels te hebben bezocht hebben we een goed beeld gekregen van alles wat er te vinden is voor aan de muur. Van hangende kasten tot behang met een afbeelding. Er is enorm veel te krijgen en enorm veel wat er leuk uit kan zien. Maar wat was nu de juiste keuze voor ons huis en onze muren?

Waar in je huis wil je iets aan de muur hebben?

Allereerst is het van groot belang dat je voor jezelf een beeld krijgt welke muren in je huis je iets wilt gaan ophangen. Zijn het lange uitgestrekte muren zoals in de woonkamer? Of de muren van je slaapkamer? Maar ook de muur van de trap naar de eerste verdieping kan natuurlijk. Al deze verschillende muren hebben verschillende eigenschappen waardoor sommige decoratie op de ene muur wel kan en op de andere muur niet. Je moet er immers niet aan denken om een hangende kast te hebben op de muur langs je trap naar boven 🙂 Maar daar kunnen bijvoorbeeld weer wel diverse lijstjes van verschillende grote met verschillende plaatjes om de anders saaie trap een speels karakter te geven. En de muur in je woonkamer kan door zijn grote oppervlak bijvoorbeeld weer wel goed dienen om een hangende kast te plaatsen. En die kast kan dan weer ruimte geven voor plantjes, lijstjes, flessen drank, kaarsen of misschien wel spullen die bij je persoonlijke hobby passen. Dat laatste kom ik later op terug.

Wat is de stijl van de ruimte waarin je de decoratie wilt toepassen?

Is je huis in een minimalistische stijl of houd je van de nodige invulling om je huis zoveel mogelijk dat “thuis” gevoel te geven? Elke stijl heeft zijn invloed op wat je aan de muur kan ophangen. Maar je kan ook heel goed combineren om juist dat contrast te creëren. Contrast werkt goed om een balans te krijgen waardoor alles meer lijkt te “kloppen”. Dit gaat alweer heel ver, maar het komt erop neer dat we zonder dat we er rationeel over nadenken vaak op zoek zijn naar balans om rust te creëren. Daarom kan ik je aanraden om op zoek te gaan naar de contrastitems voor jouw ruimte. Dus heb je een minimalistische stijl in je kamer, kan je kiezen voor die hangende kast met ongelijke vakken met diverse items erin. Maar heb je een kamer waar al veel verschillende meubels in staan met veel verschillende kleuren doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar een abstract kunststuk of een foto aan de muur van een zeer rustige soort.

Probeer het altijd persoonlijk te maken

Ik gaf al eerder aan om bijvoorbeeld iets te gebruiken wat te maken heeft met een persoonlijke hobby, maar dat hoeft natuurlijk niet per se een hobby te zijn. Waar het op neer komt is dat je voor de decoratie aan je muur kijkt naar iets waar je een klik mee hebt of wat een persoonlijke waarde voor je hebt. Een foto van een plek waar je op vakantie bent geweest en je partner hebt ontmoet, of een miniatuur op een plankje van een auto waaraan je je grootvader of moeder herinnert. Het kan alle kanten op gaan, maar hoe persoonlijker het is, des te beter het bij jouw interieur zal passen. Dat komt omdat je interieur namelijk vrijwel altijd ook door jou persoonlijk zo is ontstaan, dus dan past alles wat voor jou een persoonlijke waarde is er vanzelf ook bij.

De resultaten van onze zoektocht

Alles wat ik hierboven heb verteld hebben we meegenomen in onze zoektocht. En er wordt een hele hoop decoratie aangeboden welke trendy zijn maar niet bij ons bleken te passen. Toch kwamen we erachter dat er ook dingen bij zaten welke misschien trendy zijn en niet helemaal bij ons pasten maar met een kleine persoonlijke toevoeging wel geschikt waren. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met ideeën waarvan wij denken dat ze voor iedereen kunnen werken. Bij elk idee heb ik gezet voor welk soort muur ik denk dat ze het beste passen. Ook staan er diverse linkjes bij waar ik ze heb kunnen vinden. Ik hoop dat je erdoor geïnspireerd raakt en kunt vinden wat je zoekt.