Je kent het wel: de verbouwingen van je woning hebben al heel wat energie en middelen gekost en je hebt eigenlijk nog maar weinig budget over. Dan is het vaak de afwerking die moet inboeten maar dat hoeft niet zo te zijn. Ga zelf aan de slag met deze tips.

tegelen

1. Kiezen voor kwaliteit

Hoewel je budget kreunt onder de verbouwingswerken is het geen goed idee om te beknibbelen op de kwaliteit van je tegels. Droom je al lang van die prachtige vierkante grote tegel, ga er dan voor. Bestel de tegel van je dromen maar ga zelf aan de slag om geld te besparen. Met de nodige ondersteuning en het juiste materiaal kun je deze klus zelf klaren.

tegels zetten

2. Egaal tegelen

Eens je tegels geleverd zijn, kun je beginnen met tegelen. Zorg dat je samen met de tegels ook de juiste hoeveelheid professionele tegellijm mee bestelt zodat je meteen aan de slag kan gaan. Zorg er eerst voor dat de ondergrond proper is en er bijvoorbeeld geen grote bulten of onoverkomelijke oneffenheden inzitten die je maar moeilijk weggewerkt krijgt.

Je wilt natuurlijk dat je vloer recht ligt, dus zet de pas uit voor een gelijk niveau. Heb je er moeite mee om dit te doen, kies dan voor tegel nivelleersysteem dat je helpt om de installatie wat vlotter te laten verlopen. Dankzij dit systeem kun je aan de slag als een echte tegelzetter. Je tegels worden op één lijn gehouden en de hoogteverschillen tussen de tegels worden geminimaliseerd. Zo creëer je een gelijkmatig oppervlak en worden kleinere oneffenheden weggewerkt.

Na het aanbrengen van de tegellijm, kan je met het plaatsen van de tegels beginnen. Om een mooi eindresultaat te verkrijgen, zal je dankzij het nivelleersysteem met clips werken die je onder de tegels schuift voor een egaal resultaat. Wanneer de tegels op dezelfde hoogte staan, kan de lijm verder opdrogen. Daarna breek je de clips af en heb je een prachtige egale vloer die je zelf hebt gelegd. Uiteraard moet je daarna nog de tegels voegen.

tegelen vloer leggen

3. Schitterend eindresultaat

Dankzij een nivelleersysteem heb je de installatie van je tegels zelf in handen en kun je heel wat besparen op de plaatsingskosten die een professional anders zou aanrekenen. Tenslotte ligt een vloer er niet om hem morgen weer uit te breken, dus kies de vloer van je dromen. Je zal des te fierder zijn wanneer je het eindresultaat ziet dat je zelf hebt gelegd. Weer een opsteker voor de volleerde doe-het-zelver die je intussen geworden bent!