Ongedierte in je huis. Je moet er niet aan denken! Toch zijn er honderdduizenden woningen waar elk jaar weer muizen, ratten en andersoortig gespuis ronddwaalt. Op zoek naar eten, warmte en meer… In dit artikel meer informatie hoe je deze ongewenste gasten uit je huis houdt, welke soorten allemaal worden gezien als ongedierte en hoe je ze efficient kunt bestrijden.

ongedierte

Welke soorten ongedierte komen voor?

Er zijn verschillende soorten ongedierte die in huizen kunnen voorkomen, waaronder:

 1. Muizen en ratten: Deze knaagdieren zijn berucht om het binnendringen van huizen en het veroorzaken van schade aan eigendommen en het verspreiden van ziekten. Muizen bestrijden kun je zelf doen met vallen, maar om er snel van af te zijn huren veel mensen een professionele bestrijdingsdienst in.
 2. Kakkerlakken: Deze insecten gedijen goed in warme, vochtige omgevingen en kunnen allergieën en astma verergeren. In Nederland komen kakkerlakken maar weinig voor.
 3. Bedwantsen: Deze bloedzuigende insecten kunnen ’s nachts bijten en leiden tot jeukende, rode bultjes op de huid. Ook bedwantsen kom je vaker tegen in tropische oorden dan in Nederland.
 4. Vliegen: Deze vliegende insecten kunnen ziekten verspreiden en overlast veroorzaken. Fruitvliegjes zijn in vele keukens vooral in de zomer een vervelende plaag.
 5. Motten: Deze insecten kunnen kleding, tapijten en andere materialen beschadigen.
 6. Mieren: Deze sociale insecten kunnen voedsel en eigendommen beschadigen en overlast veroorzaken.
 7. Zilvervisjes en papiervisjes: Deze insecten voeden zich met papier, boeken en andere materialen en kunnen schade aanrichten.

Het is belangrijk om eventuele ongedierteproblemen zo snel mogelijk aan te pakken om schade en overlast te voorkomen en om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Hoe krijg je ze je huis uit?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat ongedierte je huis binnendringt. Hieronder volgen enkele tips:

 1. Houd je huis schoon en opgeruimd: Vuil en rommel trekken ongedierte aan. Zorg ervoor dat je je huis regelmatig schoonmaakt en voedselresten en afval opruimt.
 2. Bewaar voedsel goed: Zorg ervoor dat voedsel goed afgesloten is en bewaar het in afgesloten containers. Zet geen open voedselbakken op de vloer en houd de keuken schoon.
 3. Dicht gaten en scheuren: Ongedierte kan door kleine openingen binnendringen, dus controleer je huis op gaten en scheuren en dicht ze af met kit of gaas.
 4. Ventileer goed: Zorg voor goede ventilatie in je huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Hierdoor voorkom je vochtige omstandigheden die ongedierte kunnen aantrekken.
 5. Gebruik horren: Plaats horren op ramen en deuren om te voorkomen dat insecten je huis binnenkomen.
 6. Bewaar kleding en textiel goed: Bewaar kleding en textiel in afgesloten plastic zakken of kasten om te voorkomen dat motten en andere textiel-ongedierte erbij komen.
 7. Schakel professionele hulp in: Zoals bijvoorbeeld bestrijdingsdienst van der Velden. Als je toch last hebt van ongedierte in huis, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in om het probleem op te lossen. Zij hebben de kennis en expertise om effectief te behandelen tegen ongedierte.

ongedierte bestrijden