Als je eten is bedorven, zul je merken dat het beschimmelt is. Wat doe je dan? Je gooit het weg. Maar wat doe je als je een schimmel in huis hebt? Een huis weggooien is niet mogelijk, maar gelukkig kun je een schimmel wel verwijderen, dus geen zorgen! In dit artikel lees je hoe. Je leest ook hoe je schimmel kunt voorkomen, want wat schimmels betreft kun je deze beter voorkomen dan genezen.

schimmel voorkomen

Hoe herken je een schimmel?

Welke klachten ervaar je als je een schimmel in huis hebt en hoe herken je deze eigenlijk? Het is niet prettig om een schimmel in je huis te hebben. Niet alleen ruikt je huis hierdoor onaangenaam, maar schimmels kunnen ook nog eens allergische reacties of luchtwegproblemen veroorzaken. Ook kan de schimmel ervoor zorgen dat andere producten, zoals etenswaren worden aangetast. Hierdoor zul je dit eten ook moeten vervangen, zonde dus!

Kenmerkend voor een schimmel is, dat het zich uit in een zwarte- of witte plek. Je ziet dus een zwarte- of witte plek op bijvoorbeeld de vloer, muur of op het plafond. Je herkent een kenmerk ook aan de geur: het geeft een muffe lucht en gaat heel erg stinken. Als laatste kan de verf die op de muur is aangebracht gaan barsten. Kortom, je kunt schimmels maar beter voorkomen.

Hoe dan?

Hoe voorkom je schimmel?

Een schimmel ontstaat meestal door slechte ventilatie, schimmels houden heel erg veel van  vochtige ruimtes. Wat kun je dan doen om schimmels te voorkomen? Inderdaad, je huis goed ventileren. Zet dus in alle kamers zoveel mogelijk de roosters open en probeer indien mogelijk de ramen op een kiertje te zetten. Ook is een goede isolatie van je huis van belang. Voorkom vochtige plekken door eventuele lekkages de dichten. Dat is belangrijk omdat schimmels zich, zoals ik eerder al zei, zich het liefst nestelen in vochtige plekken en ruimtes.

Ventileren hoeft ook helemaal niet duur te zijn, want heb je er wel eens bij stilgestaan dat het veel meer energie kost om een vochtige woning te verwarmen dan wanneer je een goed geventileerde woning wilt verwarmen? Je hoeft immers minder te stoken, indien je wel goed ventileert natuurlijk.

Hoe kun je schimmel het beste bestrijden?

Nu we de oorzaken en gevolgen van schimmels hebben besproken, is het ook fijn om te weten wat je precies tegen een schimmel kunt doen als je er eenmaal een hebt. Je kunt proberen zelf de schimmel te bestrijden, door het desbetreffende oppervlak schoon te maken met een natte doek of borstel met soda. Gebruikt geen droge doek, want dan is er een kans aanwezig dat de schimmel in de lucht belandt. Betreft het een groot oppervlak? Probeer dan eens te werken met een schimmelverwijderaar. Let op: schimmelverwijderaars zijn weliswaar effectief, maar het zijn tegelijkertijd chloorhoudende producten die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Houd er dus rekening mee dat je de ruimte goed moet ventileren als je gebruikt maakt wel een schimmelverwijderaar. Om jezelf nog beter te beschermen is het ook aan te raden om een mondkapje op te doen en handschoenen aan te trekken. Zo kun je in ieder geval de schimmel op een veilige manier bestrijden.