Je vertrekt op vakantie en na de lange vlucht te overleven krijg je slaapproblemen, word je prikkelbaar, heb je hoofdpijn enzovoort. Herken je dit? Dan heb je waarschijnlijk al last gehad van een jetlag. Dat gebeurt wanneer je interne of biologische klok niet overeenstemt met de lokale tijd van je bestemming.

Voorkomen is beter dan genezen

Probeer de verschillen uit te rekenen tussen tijdzones en bekijk hoe vlieguren hier in passen. Zo kan jij je interne klok eigenlijk voor de gek houden. Hoe werkt dat?

Bekijk eens dit concreet voorbeeld: Als jij komt van een -5 naar een +1 (België en Nederland) tijdzone is het belangrijk om te zien wanneer jouw vlucht aankomt door het uurverschil van 6 uur. Komt jouw vlucht ‘s ochtends aan in de +1 zone dan vertrekt hij waarschijnlijk in de late namiddag in de -5 zone. Bereid je dan goed voor door in de -5 tijdzone zo vroeg mogelijk op te staan zodat je bijna met de andere tijdzone gelijk loopt. Zo ben jij tegen de middag al moe, wanneer het al wat later ‘s avonds is in +1. Zo kan je (hopelijk) heel de vlucht doorslapen en word je samen met de +1 tijdzone wakker!

Pas je zo snel mogelijk aan

Je eerste dag calculeer je als het mogelijk is best in als ‘jetlag dag’ waar je niet te veel van je lichaam eist, en vooral went aan de lokale gang van zaken. Het is natuurlijk heel verleidelijk om een dutje te doen wanneer je moe bent, maar daar moet je eigenlijk echt tegen vechten. Desnoods kruip je iets vroeger dan de rest de lokale bevolking in je bed om verloren slaap in te halen, maar dat mag niet te vroeg zijn. Anders word je in het midden van de nacht wakker en dat foute ritme kan nog weken aanslepen. Kwel jezelf dus zo min mogelijk door je zo vroeg mogelijk aan te passen aan het ritme van het lokale tijdstip. Met een goed ritme en heerlijke matras, word je zo weer fris en monter wakker!

Internationale verhuis

Ben je verhuisd naar een andere tijdzone? Dan heb je iets meer controle over je slaapomstandigheden. Je bent namelijk niet afhankelijk van de bedden van een hotel of ander logement. Voor je nieuwe stekje over grenzen heen kan je een pocketvering matras inschakelen. Dit type matras haalt zijn naam van de ‘pockets’ of zakjes waarin die verdeeld is. Die zakjes bestaan uit springveren en kunnen dus onafhankelijk van elkaar bewegen. Zo past het zich dus mooi aan aan jouw bouw en kan jij worstelen en woelen zonder dat je wederhelft daar iets van merkt. Met een super matras, nieuw bed en huisje, kom jij zo over je jetlag heen!