Heb je weleens gehoord van autarkisch wonen? Dat klinkt als een nieuwe trend, maar bestaat al veel langer dan vandaag. In dit artikel lees je meer over wat autarkisch wonen is welke interieurstijlen passen bij een autarkische woning.

Wat is autarkisch wonen?

Autarkisch wonen draait om zelfvoorzienendheid. Het is een vorm van energieneutraal wonen die verder gaat dan een paar zonnepanelen op het dak. Je streeft er daarbij naar om zoveel zelf voedsel, energie en water te produceren en te recyclen.

Je zou hiervoor bijvoorbeeld kunnen denken aan het opvangen van water in een regenton, het plaatsen van een windmolen en het onderhouden van een eigen moestuin. Voor isolatie maakt men voor energieneutrale woningen veel gebruik van natuurlijke materialen.

Een nieuwe levensstijl

Autarkie in je woning bereik je duidelijk niet in een week. Het is een proces waarbij je heel bewust nadenkt over alles wat jouw woning nodig heeft en hoe je dat op een betere manier zou kunnen doen dan wat standaard geleverd wordt. Het maakt dat je overbodige luxe opzij zet voor duurzamere oplossingen. En hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer nieuwe mogelijkheden je bedenkt. Het blijft op die manier altijd een uitdaging om je huis en je levensstijl nóg zuiniger te maken.

Less is more

Voor de inrichting van jouw autarkische woning kun je, net als bij andere woningen, zelf kiezen uit tal van interieurstijlen. Toch zijn er een aantal stijlen die er qua sfeer en uitstraling extra goed bij passen. Denk aan een minimalistische interieurstijl, een interieur vol natuurlijke materialen of een industriële woonstijl. Dit zijn interieurstijlen zonder veel poespas en juist dat sluit goed aan bij autarkisch wonen.

Feng shui in je autarkische woning

Zoek je handige tips bij het inrichten van jouw autarkische woning? Kijk dan eens hoe je feng shui kunt combineren met jouw woonstijl. Niet-natuurlijke objecten worden dan zoveel mogelijk uit het interieur verwijderd of vervangen door een natuurlijke object. Ook de vele planten in een ruimte met feng shui passen bij jouw liefde voor autarkie. Ze houden bovendien op natuurlijke wijze de luchtkwaliteit in je woning op peil.

Kies voor positieve energie

Feng shui kan er voor zorgen dat je meer positieve energie in huis haalt. Want energieneutraal leven gaat uiteindelijk om duurzaamheid, niet om jouw persoonlijke energie. Ruim op, gooi weg en zorg voor zoveel mogelijk natuurlijke vormen, objecten en materialen in je interieur. Feng shui complimenteert op die manier de autarkie van jouw levensstijl en is daarom de perfecte match.