Een nieuwe badkamer kopen doe je hopelijk maar 1 of 2 keer in je leven. Er een expert in worden lukt de meeste mensen niet. En wie recent nog een badkamer heeft verbouwd is er vast achter gekomen dat er extreem veel keus is. En dat kan zeker leiden tot keuzestress.
Een badkamer vernieuwen leidt in principe altijd wel tot een stijging van de woningwaarde. Maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.
Wat zorgt voor de meeste waarde?
Het advies is eigenlijk altijd; neem een nieuwe badkamer vooral voor jezelf. De slordige 10.000 tot 15.000 euro kun je namelijk bijna nooit direct optellen bij de waarde van je woning.
Waarom is dat?
Het hebben van een badkamer is een vanzelfsprekendheid. Een verouderde badkamer die echt gerenoveerd moet worden, zorgt niet voor 10.000 euro lagere verkoopprijs, helemaal niet in een overspannen woonmarkt. Mensen nemen dit echt voor lief en verbouwen hem gerust zelf.
En dat is ook precies de reden waarom je het bedrag niet bij de woningwaarde kunt optellen. Een nieuwe badkamer naar jouw smaak, is niet per se de badkamer naar de smaak van de kopers van de woning.
De grootste waardestijging bereik je door:
- Een niet té uitgesproken stijl te kiezen, dat kan kopers afschrikken.
- Iets bijzonders in de badkamer kan een aanzuigende werking hebben op kopers. Denk aan een jacuzzi, bijzondere douche of zelfs sauna.
- Vloerverwarming is een pré
- Speel in op meerdere type gezinnen door een bad te plaatsen (perfect voor kinderen) en een douche zonder instap (perfect voor de oudere doelgroep)
Welke stijl kies je voor de badkamer?
Om de hoogste toegevoegde woningwaarde te genereren ga je voor een zo neutraal mogelijke stijl, niet per se wat nu hip is.
Degelijk en duur ogende materialen gebruiken is ook slim. Een leuk attribuut in de badkamer zoals een bamboe ladder voor de handdoeken kan ook heel goed werken; veel vrouwen vinden dit prachtig. En volgens veel marketinggoeroe’s is het juist de vrouw die je moet overtuigen.
Qua tegels is het verstandig om te gaan voor tegels van kwaliteit. Keramische tegels zijn het populairst omdat ze makkelijk te reinigen zijn. Ze worden verkocht in allerlei kleuren en formaten.
Wandtegels
Om de kwaliteit van wandtegels makkelijk te controleren zijn er verschillende normeringen in het leven geroepen. Zo kan je met enkele cijfers nagaan of je tegels voldoen voor gebruik in de badkamer.
Je kunt kiezen voor een donkere wandtegel. Dat kan prachtig zijn, helemaal als je veel lichtinval hebt of mooie spots in de badkamer verwerkt. Anders kan de badkamer wat donker gaan ogen.
Lichtere wandtegels zorgen ervoor dat de badkamer wat ruimtelijker oogt.
Vloertegels
Hele mooie vloertegels die je tegenwoordig steeds vaker ziet, zijn de vloertegels met houtlook.
Let bij het kiezen van de vloertegel vooral op de slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Het formaat van de badkamertegel en daarbij de voegen spelen een rol.
Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op uitglijden met schoenen aan. Met blote voeten kijk je naar de NEN-EN 13451-1 normering. Ga voor B of C, beter niet voor A.
Tegelkwaliteit
Elke tegel is verschillend. Altijd.
Ondanks dat tegelfabrikanten hun best doen om de verschillen te minimaliseren zijn kleine verschillen nooit uitgesloten. Kleuren en afmetingen kunnen wat afwijken van elkaar. Maar meestal zie je dit pas als je er echt heel goed op let.
Hoe meer verschillen er in zitten, hoe sneller een tegel ingedeeld wordt in “tweede keus”. Dit type tegel is doorgaans goedkoper. Soms wordt er zelfs een derde keus aangemerkt.
Je kunt je voorstellen dat je kunt besparen op dit type tegel. Helemaal bij oneffen tegels kan dit een voordeel opleveren, omdat je het dan toch niet zo erg ziet.
Wil je wat badkamers bekijken ter inspiratie, dan kun je kijken naar deze badkamer voorbeelden.