Je hebt vast al wel eens gehoord over een zekeringkast. Maar wat doet dat ding juist? Moet je ze soms vervangen? Of kun je er ook aanpassingen in doen? Hoe doe je dat dan? En mag je dat ook doen wanneer je geen elektricien van opleiding bent? Alle antwoorden op deze vragen vind je terug in dit artikel.
Wat is een zekeringkast?
Je zekeringkast is het kloppende hart van alles wat met elektriciteit te maken heeft in je woning. Hier vertrekt elk elektrisch signaal, en als er ergens een fout zit, zorgt de zekeringkast ervoor dat de toevoer aan elektriciteit stopt (de zekering ‘springt’ dan). In de zekeringkast vind je verliesstroomschakelaars en automaten terug. Het aantal hiervan verschilt van zekeringkast tot zekeringkast, afhankelijk van onder andere de aard en het aantal van elektronische toestellen en lichtpunten in jouw woning.
Aanpassen of vervangen?
Wanneer je in een oude woning gaat wonen of een oude woning gaat verbouwen, is het de meest veilige optie om een verouderde zekeringkast te vervangen door een nieuwe. Dit zal ook je gebruiksgemak ten goede komen. Wanneer je toestellen op krachtstroom hebt of zonnepanelen wil plaatsen, heb je een meerfasige groepenkast nodig. Heb je die nog niet, moet je je huidige zekeringkast vervangen. Wanneer er andere wijzigingen gebeuren op vlak van elektriciteit, is het vaak voldoende om enkele aanpassingen door te voeren in je huidige zekeringkast. Dit kun je zelf doen, maar schakel bij twijfel zeker een specialist in om je uit de nood te komen helpen. Werken met elektriciteit houdt namelijk altijd een risico in.
Hoe begin je er dan aan?
Wanneer je je zekeringkast uit wil breiden of aan wil passen, moet je de nodige materialen aanschaffen. Die vind je terug bij een elektrotechnische groothandel, zoals Elektramat België, waar je ook voor gratis deskundig advies terecht kan. Je kan je zekeringkast in elkaar laten steken door een professional, al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen en hier zelf mee aan de slag te gaan. Wil je graag je bestaande zekeringkast uitbreiden of aanpassen? Kijk dan zeker eerst na of je huidige zekeringkast over een tweepolige hoofddifferentieelschakelaar van 40 A, 300 mA beschikt en voldoende ruimte heeft om je aanpassing te kunnen doen. Als dat het geval is, kun je ze zonder zorgen uitbreiden met automaten, differentieelschakelaars en een beltransformator.