We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je zit gezellig in de zetel en plots beginnen de lampen te flikkeren. Of erger nog, je stopt de stekker in het stopcontact en er gebeurt… niets. Elektrische problemen in huis kunnen van kleine irritaties tot grote frustraties leiden. Maar geen nood! In dit artikel vind je handige tips om de meest voorkomende elektrische problemen zelf aan te pakken.

lamp energie besparen

Flikkerende lampen

Een van de meest voorkomende elektrische problemen in huis zijn flikkerende lampen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Als de lampen blijven flikkeren, ondanks het controleren van deze punten, kan het probleem dieper liggen.

Meterkast checken

Meterkasten zijn het kloppende hart van je elektrische installatie. Wanneer je problemen ervaart, is het altijd een goed idee om hier te beginnen. Zorg ervoor dat je de volgende stappen volgt:

Is alles in orde in de meterkast, maar blijven de problemen aanhouden? Dan is het tijd om dieper te graven.

meterkast elektriciteit

Spanningspieken: hoe voorkom je ze?

Spanningspieken kunnen apparatuur beschadigen en zijn vaak de oorzaak van flikkerende lampen. Ze kunnen ontstaan door een blikseminslag of grote elektrische apparaten in- of uitschakelen. Overspanningsbeveiligers gebruiken kan veel problemen voorkomen en je apparaten beschermen tegen schade door spanningspieken.

Rijgklemmen: een klein component met grote impact

Een minder bekend, maar vaak voorkomend probleem, zijn losse rijgklemmen. Dit zijn de connectoren die de verschillende draden in je elektrische systeem met elkaar verbinden. Een losse rijgklem kan zorgen voor onsamenhangendheid in je stroomvoorziening en zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig en correct zijn. Bij twijfel is het raadzaam om een elektricien te raadplegen.

Belang van goed onderhoud

Regelmatig onderhoud van je elektrische systeem kan veel problemen voorkomen. Zorg ervoor dat:

Wanneer schakel je een professional in?

Hoewel veel kleine elektrische problemen zelf op te lossen zijn, zijn er situaties waarbij het inschakelen van een professional de beste keuze is. Dit is vooral het geval als:

elektriciteit tools