Een definitief energielabel is al sinds 2015 verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Toch vond eerder slechts een gedeelte van de huurders of kopers dit belangrijk. Tot een jaar of twee geleden. Rusland draaide halverwege 2021 de gaskraan dicht en kreeg daarna ook nog sancties opgelegd naar aanleiding van de inval in Oekraïne. Als gevolg schoten de energieprijzen omhoog. Afgelopen winter durfden behoorlijk wat mensen niet eens meer de verwarming aan te zetten. Wil je aankomende winter wel een comfortabel huis hebben? Doe dan je voordeel met onderstaande tips om je woning te isoleren.

isoleren

Stappenplan voor de renovatie van je woning

Wat moet je doen, en wat heb je nodig voor het isoleren van je woning? Hieronder lees je alles over onder andere het nut van een gereedschapskoffer met goed gereedschap, de juiste isolatiematerialen en over hoe je een dergelijk doe-het-zelf project (met aandacht voor veiligheid) aanpakt.

1.    Onderzoek welke maatregelen je kunt nemen

Het begint natuurlijk met de vragen: wat is er al aan isolatie, en wat is nodig? Online zijn er allerlei energiescans te vinden die je een advies op maat geven. Hierbij kijk je onder andere naar het dak, de vloer, de gevels en de ramen. Beoordeel wat je zelf kunt doen, en waarvoor je een professional moet inschakelen. Kom je er niet uit? Schakel dan een energieadviseur in.

2.    Zorg voor een gereedschapskoffer met gereedschap

Een volgende belangrijke vraag: wat heb je nodig voor het isoleren van je huis? Als je zelf aan de slag gaat, kun je natuurlijk niet zonder een goed gevulde gereedschapskoffer met gereedschap! Wat er in een gereedschapskoffer zou moeten zitten? Dat hangt af van de werkzaamheden en je eigen persoonlijke voorkeuren, maar een meetlint, boormachine, schroevendraaiers of accuboormachine en hamer zijn wel de minimale vereisten. Voor een goede multifunctionele gereedschapkoffer kun je onder meer terecht bij Strauss. Deze specialist in onder meer werkkleding en -schoenen, arbeidsveiligheid en bedrijfsuitrusting biedt een ruim assortiment aan gereedschapskoffers. Tip: bestel voor je eigen veiligheid ook gelijk een veiligheidsbril, handschoenen en bijvoorbeeld een helm of gehoorbescherming.

isoleren

Meer informatie over dit alles vind je in dit artikel over onmisbaar gereedschap voor doet-het-zelfprojecten.

3.    Kies materialen met een hoge isolatiewaarde

Bij de oriëntatie op isolatiematerialen het zijn dat je algauw door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er natuurlijke materialen zoals schapenwol, stro, hennep of vlas. En minerale wolsoorten zoals glas- en steenwol. En tot slot heb je ook nog kunststoffen zoals folie-isolatie, kunststofschuim isolatieplaten, bodemparels en isolatiechips. Het type materiaal en de dikte of hoeveelheid bepaalt de mate van isolatie. Belangrijk is in ieder geval om te kiezen voor materialen met een hoge R-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

4.    Dicht kieren en naden

Heb je de isolatie van je ramen, vloer, dak of gevels groots aangepakt? Vergeet dan ook niet je hele woning langs te lopen op eventuele kieren en naden. Het dichten hiervan vraagt vaak maar een kleine investering, maar kan op jaarbasis algauw een besparing opleveren van honderden euro’s.

5.    Zorg voor een goede ventilatie

Oudere woning zonder een goede isolatie hebben vaak een natuurlijke ventilatie. Wil je alles goed isoleren en alle kieren en naden dichten? Houd er dan vooraf al rekening mee dat je zelf voor ventilatie dient te gaan zorgen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met behulp van mechanische ventilatie, en roosters bij de ramen.

De voordelen van isoleren

Een doe-het-zelf project uitvoeren om je woning te isoleren heeft allerlei pluspunten. Wat de voordelen van het isoleren van je huis zijn? Zoals in de inleiding al genoemd, verbruik je er minder energie door. Daarmee verlaag je niet alleen je maandlasten, het draagt ook nog eens bij aan een beter milieu en klimaat natuurlijk. Daarnaast maak je het extra comfortabel en aangenaam, en is een beter woonklimaat beter voor je gezondheid. Tot is ook een goede bonus dat goede isolatie je woning meer waard maakt. Sommige investeringen leiden direct tot een even hoge waardestijging. Bovendien worden duurzamere woningen sneller verkocht. Win-win-win dus, wat de investering van je tijd en de aanschaf van isolatiematerialen en eventueel een gereedschapskoffer meer dan goed maakt!