Of je nu in een appartement of in een huis woont, je maandelijkse kosten nemen hoe dan ook een hap uit je budget. Zeker de laatste maanden zijn vooral gas en elektriciteit veel duurder geworden. Mensen proberen steeds meer op allerlei vlakken te besparen om niet te zwaar in de kosten te vallen. Er zijn een aantal investeringen die je kan doen om op langere termijn je kosten te drukken.

geld besparen

Goede isolatie is belangrijk

Een van de belangrijkste factoren om je maandelijkse energiekosten te doen dalen, is een goede isolatie. Een van de voornaamste plaatsen dat een grote invloed kan hebben op je verbruik, is het dak. Een slechte isolatie zorgt er namelijk voor dat er heel veel warmte verloren gaat in de wintermaanden. Daarnaast is het in de zomermaanden ook erg moeilijk om de warmte buiten te houden wanneer je isolatie niet op peil is. 

Er zijn verschillende manieren om je dak goed te isoleren. Een veel gekozen optie is om te isoleren met pir isolatieplaten. Het is namelijk een van de best isolerende materialen die er vandaag de dag te koop zijn. Daarnaast wegen pir isolatieplaten ook niet veel waardoor ze eenvoudig in gebruik zijn bij het plaatsen. Je kan met andere woorden zonder hulp deze isolatie plaatsen, mits je natuurlijk voldoende kennis hebt. 

Een ander voordeel van deze platen is dat ze geen vocht doorlaten waardoor je zeker kan zijn van een vochtvrije omgeving. Bovendien zijn ze ook erg dun, wat ervoor zorgt dat je niet veel plaats verliest wanneer je bijvoorbeeld nog een slaapkamer of werkkamer wilt maken van je zolder.

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere soorten materialen waaruit je kan kiezen wanneer je besluit om je dak te isoleren. Laat je zeker bijstaan door een specialist indien je zelf onvoldoende kennis hebt. 

Verminder je waterverbruik

Afhankelijk van het aantal bewoners van je huis of appartement, kan ook het waterverbruik een groot deel van je maandelijkse kosten innemen. Een van de opties om je factuur te laten dalen, is het plaatsen van een regenwaterafvoer. De naam zegt het eigenlijk al zelf, een regenwaterafvoer zorgt ervoor dat het regenwater via een afvoer in een regenwaterput terechtkomt. In die put wordt vuil zoals bladeren of kleine insecten gefilterd waardoor er enkel nog water overblijft. Dat water kan dan weer gebruikt worden voor bepaalde huishoudelijke taken.

water besparen

Denk maar aan het doorspoelen van het toilet of het laten draaien van je wasmachine. Natuurlijk is dit water niet proper genoeg om als drinkwater te gebruiken, maar als je al kan besparen op deze twee vlakken, kan je ook heel wat geld besparen. Als je weet dat er ongeveer acht liter wordt verbruikt wanneer je het toilet doorspoelt, dan weet je dat dit op jaarbasis heel wat water is. Water dat via een regenwaterput komt, kan er dus voor zorgen dat je voor een stuk onafhankelijk wordt van het water waarvoor je moet betalen.