Ook al is het in de winter koud en nat, toch kan je je al voorbereiden op de lente. Zeker in je tuin! Er zijn heel wat tips en tricks die je in de winter kan doorvoeren, om zo optimaal te genieten van je tuin eens het zonnetje weer wat begint te schijnen! Geen idee waar je moet beginnen? Met het lijstje hieronder heb je een handige leidraad. 

tuin

Opruimen

In de herfst vallen de bladeren van de bomen. In de winter moet je ze opruimen. Het is misschien niet het leukste taakje, maar zeker en vast wel erg nuttig! Ruim niet alleen de bladeren op, maar neem alles weg wat los ligt in je tuin. Denk bijvoorbeeld ook aan takjes die door de hevige wind van de bomen gevallen zijn. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en neem een groenafvalzak dicht bij de hand. Je hoeft er alleen maar alles in te gooien. En klaar is kees!

Onkruid weghalen

Eens je tuin opgeruimd is, kan je beter inschatten wat er vervolgens moet gebeuren. Meestal is dat, jammer maar helaas, onkruid verwijderen. Ook al is het tijds- en arbeidsintensief, je doet dat best met je handen. Het is niet alleen de meest duurzame manier, maar zo weet je ook zeker dat je de wortels  uitgetrokken hebt. Hoe minder kans dat het onkruid daar opnieuw begint te groeien, hoe beter!

tuin achtertuin

Verticuteren

Heb je veel gras in je tuin? Dan ga je die in de winter best eens verticuteren. Je verwijdert met andere woorden dood gras en mos. Wie echt een groot gazon heeft, kan een verticuteermachine gebruiken. Dat bespaart je heel wat tijd. Een belangrijke tip: volg rechte banen tijdens het verticuteren. Zo weet je zeker dat je alles mee hebt. Vergeet nadien niet om het losgekomen mos en dood gras ook te verwijderen. Hopelijk stond die groenafvalzak niet al te ver weg!

Snoeien en maaien

Snoeien en maaien zijn twee heel belangrijke stappen om je tuin klaar te maken voor de lente. Het zijn echter geen eenvoudige stappen. Elke plant vergt namelijk een andere aanpak. De beste tip: overloop eerst je tuin en maak een stappenplan op. Zo weet je heel snel hoe en wanneer je welke plant moet snoeien. Heb je een groot gazon of veel jonge beplanting? Met een bosmaaier pak je dat het meest efficiënt aan.

Vogels lokken

En het leukste om te doen: hang wat voedselbolletjes op voor de vogels. Zo help je hen om die koude winter te doorstaan en lok je hen naar je tuin! Hopelijk blijven ze er in het voorjaar en in de zomer ook!

vogel tuin