In Nederland kun je niet alleen als particulier geld lenen, maar ook als ondernemer. Je kunt een zakelijke lening aanvragen om te investeren in groei en uitbreiding, maar ook om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen. Omdat dit twee verschillende bestedingsdoelen zijn, verbaast het je waarschijnlijk niet dat je uit meerdere zakelijke financieringen kunt kiezen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst de verschillende mogelijkheden voor zakelijk lenen op een rijtje.

zakelijk geld lenen

Bedrijfskrediet

Wanneer je op korte termijn geld nodig hebt om bijvoorbeeld de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen, is zakelijk krediet ideaal. Deze vorm van zakelijk lenen biedt ook uitkomst als er sprake is van een tijdelijk tekort aan liquide middelen en je dit op wilt lossen. Als jouw aanvraag voor bedrijfskrediet wordt goedgekeurd, stort een geldverstrekker het overeengekomen bedrag op een rekening die zij speciaal voor jou openen. Je lost maandelijks een gedeelte van het geleende geld af. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. Bij zakelijk krediet betaal je overigens alleen rente over het geld dat je opneemt.

business laptop geld lenen

Zakelijke lening

Wil je een nieuwe machine kopen of investeren in uitbreiding van jouw bedrijf? Verkies een zakelijke lening dan boven bedrijfskrediet. Een geldverstrekker maakt het bedrag dan over op de rekening van jouw bedrijf, waardoor je er meteen gebruik van kunt maken. Ook voor een zakelijke lening geldt dat je maandelijks een deel terugbetaalt. Omdat het aannemelijk is dat je al het geld gebruikt, betaal je bij een zakelijk lening rente over het hele bedrag dat je leent. Het rentepercentage, het bedrag dat je leent en de looptijd die je kiest zijn stuk voor stuk van invloed op de hoeveelheid rente die je betaalt over een zakelijke lening.

Zakelijke hypotheek

Wie een bedrijfspand wil kopen, moet hier vaak een flink bedrag voor neertellen. Heb je dit geld niet liggen, maar wil je ook niet (meer) huren? Dan kun je een zakelijke hypotheek aanvragen. Je kunt niet altijd het hele bedrag lenen, waardoor je mogelijk nog een deel van jouw eigen vermogen bij moet leggen. Dit is op zich niet nadelig, want jouw maandlasten vallen hierdoor lager uit dan wanneer je het hele bedrag leent. Een zakelijke hypotheek heeft vaak een looptijd van 10 jaar, maar toch hoef je hem vaak pas binnen 20 jaar volledig af te lossen. Staat er na 10 jaar nog een bedrag open? Dan kun je dit herfinancieren met een nieuwe lening of het bedrag in één keer afbetalen.

Microkrediet

Kost het je te veel moeite om een zakelijke lening via de bank te regelen? Dan biedt microkrediet mogelijk uitkomst. Het aanvragen van deze financieringsvorm heeft vaak minder voeten in de aarde dan een zakelijke lening aanvragen. Daarbij komt dat je een aanzienlijk lager bedrag leent. Je kunt namelijk maximaal 50.000 euro lenen als je voor microkrediet kiest. Jouw maandlasten vallen hierdoor lager uit, waardoor het vaak makkelijker is om je hoofd boven water te houden. Vandaar dat microkrediet vaak wordt afgesloten door kleine bedrijven. Toch is deze financieringsvorm ook uitermate geschikt voor zzp’ers.