Als kleine ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in de financiële situatie van je bedrijf. Het bijhouden van een goede boekhouding is hierbij van groot belang. Maar hoe pak je dit als ondernemer het beste aan? In dit artikel delen we de do’s en don’ts van boekhouden voor kleine ondernemers. Laten we beginnen!

 

Do: Investeer in een goed boekhoudsysteem

Online boekhouden maakt het voor jou als ondernemer veel makkelijker om je financiën bij te houden. Investeer daarom in een boekhoudsysteem dat past bij de grootte en de activiteiten van je bedrijf. Er zijn tegenwoordig diverse online boekhoudprogramma’s beschikbaar, waarmee je gemakkelijk je administratie kunt bijhouden.

Don’t: Verwaarloos je administratie

Het bijhouden van je administratie is geen leuk klusje, maar wel essentieel voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Verwaarloos je administratie daarom niet en zorg dat je hier regelmatig tijd voor vrijmaakt. Zo ben je altijd op de hoogte van je financiële situatie en kun je tijdig bijsturen indien nodig.

Do: Scheid zakelijke en privé-transacties

Zakelijke en privé-transacties lopen vaak door elkaar heen, maar het is belangrijk om deze te scheiden. Maak daarom gebruik van een zakelijke rekening voor je bedrijf en betaal zakelijke kosten vanaf deze rekening. Zo houd je overzicht in je zakelijke transacties en voorkom je dat je privé-uitgaven vermengd met je zakelijke uitgaven.

Don’t: Maak geen fouten bij het factureren

Fouten bij het factureren kunnen vervelende gevolgen hebben voor de financiële situatie van je bedrijf. Zorg daarom dat je bij het factureren alle gegevens correct invult, zoals de naam en adresgegevens van de klant, de factuurdatum, een duidelijke omschrijving van de geleverde dienst of product en het juiste btw-tarief.

Do: Vraag om hulp bij complexe situaties

Boekhouden kan soms ingewikkeld zijn, zeker bij complexe situaties zoals bijvoorbeeld bij het indienen van belastingaangiften. Vraag daarom tijdig om hulp van een boekhouder indien nodig. Zo weet je zeker dat alles op een juiste manier wordt afgehandeld en voorkom je mogelijke boetes.

 

Een goede boekhouding en voorraadadministratie is een essentieel onderdeel voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Door te investeren in een goed boekhoudsysteem, je administratie niet te verwaarlozen, zakelijke en privé-transacties te scheiden, factuur fouten te voorkomen en om hulp te vragen bij complexe situaties, ben je als kleine ondernemer al een heel eind op weg. Houd de do’s en don’ts daarom in het achterhoofd en zorg dat je altijd inzicht hebt in de financiële situatie van je bedrijf. We wensen je veel succes!