Bij veel geldverstrekkers kun je tegenwoordig niet alleen meer een persoonlijke lening afsluiten, maar ook een zakelijke lening. Laatstgenoemde lening is bedoeld voor bedrijven die geld nodig hebben, bijvoorbeeld om bedrijfsovername te financieren of de dagelijkse uitgaven van hun bedrijf te kunnen betalen. Zakelijk geld lenen brengt de nodige voordelen met zich mee, maar er zitten ook gevaren aan. Veel ondernemers zijn zich hier alleen niet bewust van. Om te voorkomen dat jij de negatieve gevolgen van geld lenen voor een zakelijke financiering ondervindt, vertellen we je hier waar je mee moet oppassen als je zakelijk geld leent.

zakelijk geld lenen

Je gaat een schuld aan

Wie een zakelijke lening afsluit, gebruikt geld van een ander om bijvoorbeeld een investering in zijn bedrijf te financieren. Je gaat dus een schuld aan. De partij waarbij je de lening afsluit, wil het geleende geld immers wel terugkrijgen. Vandaar dat er voor het afsluiten van een zakelijke lening altijd afspraken gemaakt worden over de aflossing. Zo wordt er bijvoorbeeld afgesproken welk bedrag je iedere maand aflost. Wanneer je keurig aan deze betalingsverplichting voldoet, is de lening aan het einde van de looptijd volledig terugbetaald.

Kies niet blind voor de maximale looptijd

Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 36 maanden, maar bij een zakelijke lening staat de looptijd niet vast. Je moet deze lening binnen maximaal 5 jaar terugbetalen, maar je kunt ook voor een kortere looptijd kiezen. De meeste ondernemers kiezen blind voor de maximale looptijd. Hier valt wat voor te zeggen. Je smeert de lening immers uit over meerdere jaren, waardoor je maandelijks een lager bedrag aflost. Kun je hogere maandlasten aan? Dan is het niet verstandig om voor de maximale looptijd te kiezen. Hoe langer het duurt voordat je de lening terugbetaalt, des te meer rente je over het geleende bedrag betaalt. De lening valt in dat geval duurder uit.

Vergeet niet dat je rente betaalt

Hierboven las je al dat je bij een zakelijke lening te maken krijgt met rente. Helaas weten wij uit ervaring dat dit iets is wat veel ondernemers vergeten als zij een zakelijke lening aanvragen. Zij delen het bedrag dat ze lenen door het aantal maanden dat de lening loopt. Hierdoor denken ze te weten hoeveel ze per maand terug moeten betalen. Je weet in dat geval hoeveel je maandelijks aflost, maar de rente is nog buiten beschouwing gebleven. Door de rente kun je ineens (fors) meer moeten betalen dan waar je op voorhand rekening mee had gehouden.

Leen nooit meer dan je nodig hebt

Heb je 250.000 euro nodig voor een langlopende investering, maar kun je wel 350.000 euro lenen? Dan denk je mogelijk dat je gek bent als je hier geen gebruik van maakt. Het tegendeel is echter waar. Als je meer leent dan je nodig hebt, valt een zakelijke lening onderaan de streep namelijk duurder uit. Bij een zakelijke lening betaal je immers rente over het hele bedrag, ook over geld dat je niet gebruikt. Bereken daarom eerst hoeveel geld je nodig hebt en vraag pas daarna een zakelijke lening aan.