Ben je helemaal in de ban geraakt van de vele verbouwprogramma’s op tv en ben je nu zelf aan de slag gegaan om van je woning je droomhuis te maken? Dan ben je alvast goed bezig! Maar is dat ook zo als het aankomt op je eigen veiligheid? Tijd om te bekijken hoe zelf verbouwen veilig kan.

Het juiste gereedschap

Je hebt een huis gekocht? Proficiat! Ongetwijfeld ben je vol goede moed begonnen aan je verbouwproject en terecht. Het is ongetwijfeld een van de meest leuke maar tegelijkertijd ook een van de meest uitdagende projecten in een mensenleven. Hoewel je halsoverkop uit de startblokken wilt schieten, is het toch goed om op voorhand te bedenken hoe je veilig kunt verbouwen. Denk hierbij in eerste instantie aan professionele machines die betrouwbaar zijn in het hele verbouwproces. Wat je absoluut kunt missen, zijn machines die het begeven of die niet doen wat ze moeten doen. Je kunt bijvoorbeeld een hele dag met een hamer en beitel aan de slag maar een boorhamer zal de klus sneller en met minder moeite klaren.

Beschermingsmateriaal

Wil je er niet alleen uitzien als een professional maar vooral goed beschermd zijn tegen kleinere ongelukjes op de werf? Dan is het een goed idee om de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken. Wanneer je gereedschap aankoopt, wijzen de icoontjes op de verpakking je naar de geschikte bescherming. Of je kunt de handleiding lezen waardoor je weet of je bijvoorbeeld gehoorbescherming dient te dragen. Handschoenen en een werkbril zijn andere standaard beschermingsmiddelen die niet mogen ontbreken op je lijstje.

verbouwen klussen

Wie al wat langer klust, heeft misschien al ondervonden dat werkschoenen geen overbodige luxe zijn. Ze moeten niet alleen comfortabel zitten maar dienen ook de juiste bescherming te bieden. Dat is trouwens zo voor alle workwear die naast het comfortabel zitten ook vlotte bewegingen moeten toelaten. Bovendien is het handig dat ze, naast een goede pasvorm, ook uitgerust zijn met verschillende functionaliteiten zoals handige zakken, ventilatie of kniebescherming. Dat alles zal het verschil maken om comfortabel te kunnen klussen.

Safety first

Wanneer je aan het werk bent, is het niet altijd mogelijk om de werf voortdurend op te ruimen. Toch is vallen over materiaal en gereedschap een vaak voorkomende oorzaak van kwetsuren. Vermijd dus dat de ruimte bezaaid ligt met spullen. Gebruik gereedschapskoffers om je tools te ordenen en organiseer een hoek om afval meteen te sorteren als voorbereiding op die trip naar het containerpark. Schaf je daarnaast ook een superhandige dassy werkbroek aan zodat je spijkers, vijzen en gereedschap, steeds op zak hebt.  Het draagt allemaal bij tot een veilige werkomgeving waarbij je het overzicht bewaart. Want opgeruimd staat (altijd) netjes!