Als je vaak verhuisd bent zul je wel weten dat een bankstel erg huis afhankelijk kan zijn. Zo zal je 2 meter brede bankstel altijd perfect hebben gestaan in je 30 vierkante meter woonkamer. Maar toen je verhuisde en ineens een grote woonkamer kreeg zag je dat die perfecte bank ineens iets te klein was. 2-zits eruit en hoekbank erin! Grote of kleine ruimte, het juiste bankstel kiezen kan erg lastig zijn. Daarom geven wij je een paar tips voor het uitzoeken van een mooie bank.

bank woonkamer

Maximale afmetingen

Het is dus handig om van tevoren te weten wat de maximale afmetingen van je bank mogen zijn. Als je dan naar een woonboulevard gaat, weet je waar je wel- en niet naar kunt kijken. Daarnaast weet je aan de hand van de afmetingen ook of je kunt gaan voor een hoekbank, of dat het misschien toch een 2, 2,5 of 3 zits wordt.

Wel of geen hoekbank?

Deze keuze in natuurlijk helemaal aan jou. Een hoekbank kan erg comfortabel zijn en valt daarom ook bij velen in de smaak. Het kan echter zijn dat een hoekbank niet bij jou in de woonkamer past. Wat je dan kunt doen is een 2 of 3-zits nemen en daar een grote poef/hocker bij kopen. Deze kun je namelijk neerzetten voor je comfort en eventueel weghalen als je wat meer ruimte nodig hebt. Let wel op dat als je een hoekbank of hocker koopt, dat je salontafel er nog naast past en niet uitsteekt langs de rand van de bank. Dit kan slordig staan.

bankstel woonkamer

Zitcomfort

Er zijn onwijs veel soorten en maten banken op de wereld. Ieder met hun eigen bepaalde zitcomfort. Zo zijn er banken met veren en traagschuim, maar ook banken met traagschuim en standaard schuim. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld en je zult hier tijdens een banken zoektocht vaak genoeg mee bekogeld worden. Daarom moet je erachter komen wat jij graag zoekt in een bank. Is dat een echte ‘plofbank’ waar je op neerploft en die onwijs zacht is? Of houd je juist meer van een stevige bank die wat meer structuur heeft en zijn vorm behoudt?

Kleur

Wellicht heb je allang bepaald dat je een grijze, zwarte of witte bank wilt. Maar denk er toch nog maar eens goed over na. Banken komen tegenwoordig niet alleen in allerlei soorten en maten, maar ook in alle kleuren die je je kunt bedenken! Ga daarom na of het misschien niet eens leuks is om voor een mooie kleur te gaan. Let wel op dat als je bank naast een raam staat dat er een kans bestaat dat je bank verkleurt. Ga in dat geval voor een lichte bank.

Stof

Naast de kleur kun je ook nog eens kiezen wat voor stof je op je bank wilt. Van stof, tot leder, tot suede tot fluweel. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, maar bijna alles bestaat. De stofkeuze die je maakt zou ook een grote impact kunnen hebben op hoe hij er uiteindelijk uitziet in je woonkamer. Kies daarom zowel een stof als kleur die past bij de rest van je interieur. Een leren bank staat vaak wat strakker dan een stoffen bank, je moet je afvragen wat de look is waar jij voor wilt gaan. Daarnaast zijn leren banken vaak makkelijker schoon te maken. Al zou dit je er niet van moeten weerhouden een stoffen bank te kopen, aangezien er tegenwoordig vaak afneem- en wasbare hoezen op stoffen banken zitten.