Er zijn veel verschillende dakramen te koop. Ze verschillen vooral in hoe je ze opent. De bekendste zijn tuimelramen, die draaien om een as in het midden, en valramen, die scharnieren aan de bovenkant hebben. Wil jij je velux dakraam vervangen of een nieuwe laten plaatsen? Laten we eens kijken welke soorten er allemaal zijn, zodat jij er een kunt kiezen die bij je past.

dakraam kiepraam

Tuimeldakramen

Tuimelramen zijn super populair door hun simpel design en handigheid. Ze draaien om een horizontale as in het midden en kunnen helemaal rond (180 graden) draaien. Dit maakt ze stevig en ze passen op daken met een helling tussen de 15 en 90 graden. Ze blijven goed open staan, ook op steile daken, zonder dicht te klappen. Handig is ook dat je ze helemaal om kunt draaien om de buitenkant makkelijk schoon te maken. Het handvat zit bovenaan, dus er past nog prima een meubelstuk onder.

Wil je wat frisse lucht zonder het raam open te doen? Dan kun je een ventilatieklep toevoegen.

Uitzetdakramen

Uitzetdakramen gaan open aan de onderkant en kantelen naar buiten. Dat maakt ze super voor frisse lucht, zelfs als het regent. Ze zijn echt handig voor zolders of plekken waar je vaak frisse lucht wilt laten doorstromen.

Vast dakramen

Vaste dakramen kunnen niet open, maar zorgen wel voor lekker veel licht. Ze zijn ideaal voor plekken waar je geen frisse lucht nodig hebt, maar wel meer daglicht wilt. Je kunt ze in allerlei maten vinden en ze passen goed bij de andere ramen in je huis.

Dakkoepel met lichtstraat

Als je een plat dak hebt en toch wat daglicht binnen wilt laten, dan is een dakkoepel of lichtstraat een goede keuze. Deze zorgen ervoor dat zelfs ruimtes met weinig daglicht toch lekker licht worden. Je hebt verschillende soorten: de simpele die je met de hand opent en sluit, maar ook elektrische die je makkelijk met een afstandsbediening bedient. Superhandig als ze hoog of moeilijk te bereiken zijn.

Elektrische dakramen

Elektrische dakramen gaan met een druk op de knop vanzelf open en dicht, dankzij een ingebouwde motor. Deze zijn handig voor plekken waar je moeilijk bij kunt, of als je gewoon van wat extra gemak houdt. Met deze ramen regel je makkelijk hoeveel frisse lucht en daglicht je in huis wilt. Er zijn dus verschillende soorten dakramen waaruit je kunt kiezen als je op zoek bent naar meer daglicht in huis. Welke heeft jouw voorkeur?

velux dakraam kantel