Verlichting is een van de belangrijkste dingen in huis. Het is daarom ook niet makkelijk om de juiste verlichting te kiezen. Je wilt zowel functionele als sfeerverlichting, en dan wil je ook nog dat het er een beetje leuk uitziet. Om te kijken wat voor verlichting het beste past in jouw huis, is het handig om te weten wat voor soorten verlichting er allemaal zijn, wat voor functie ze hebben, en wat de voor- en nadelen zijn. Hieronder zes soorten verlichting met ieder hun eigen functies.

De hanglamp

De hanglamp is tegenwoordig wel in elk huis te vinden. Hanglampen zijn vaak te vinden boven de eettafel, in de hal of in de slaapkamer. Ook worden ze wel gebruikt als eyecatcher in het huis. Zorg bij een hanglamp wel altijd dat het hoog genoeg hangt of dat er iets onder staat waardoor je niet telkens je hoofd kan stoten.

hanglamp

Hanglampen zijn te verkrijgen in alle soorten, maten en stijlen. Kijk goed naar de stijl van de rest van het huis en kies in diezelfde stijl jouw hanglamp uit.

Vloerlampen.

Vloerlampen zijn misschien wel de meest handige lampen die je in huis kunt vinden. Ze kunnen namelijk makkelijk verplaatst worden zolang er maar stopcontacten in de buurt zijn. Een ander voordeel van een vloerlamp is, is dat je vaak het licht goed kan richten. Om die reden worden vloerlampen ook wel gebruikt bij bijvoorbeeld lezen.

vloerlamp

Tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten te vinden. Ook zijn ze makkelijk te dimmen en dienen ze ook goed als sfeerverlichting.

De plafondlamp

De plafondlamp zie je vaak terug in badkamers, dan hebben we het voornamelijk over de plafonnieres. Tegenwoordig zijn de plafonnieres wel wat stijlvoller dan vroeger. Ze zijn nu in alle soorten, maten en stijlen te vinden.

plafondlamp

Een voordeel van een plafondlamp is, is dat je vaak geen last hebt van snoeren. Ook hangen ze vrij hoog en hoef je er dus niet iets onder te zetten om te voorkomen dat je je hoofd stoot. In tegenstelling tot de hanglamp. Je kan ervoor kiezen om een opvallende plafondlamp te kiezen, of een simpele plafondlamp die bijna niet opvalt. Het voordeel van een plafondlamp is, dat het de hele ruimte goed verlicht.

Wandlamp

De wandlamp heeft eigenlijk meerdere functies. De wandlamp wordt vaak gebruikt voor decoratie. Ze zijn dan ook in allemaal verschillende stijlen en maten te verkrijgen waardoor er voor ieder huis een bijpassende wandlamp is.

wandlamp

Daarnaast zijn ze erg handig voor bijvoorbeeld het lezen van boeken. Ze zijn dan ook vaak te vinden boven banken en/of bedden. Ook wordt de wandlamp gebruikt om een bepaalde objecten letterlijk in het licht te zetten, zodat deze objecten goed opvallen. Een wandlamp is een lamp die vaak wel opvalt. Kies daarom een wandlamp die goed bij de rest van het interieur past.

Tafellamp

De tafellamp is buiten het feit dat hij erg praktisch is ook nog eens decoratief. Net als de vloerlampen is de tafellamp ook makkelijk te verplaatsen. Ondanks dat het een tafellamp heet hoeft hij natuurlijk niet alleen op tafels te staan.

tafellamp

De foto hierboven is een lamp uit het assortiment Tafellampen van Directlampen.

Je ziet ze ook vaak staan op een kast, dressoir of op nachtkastjes. Het voordeel van een tafellamp is dat je een klein hoekje goed kunt verlichten. Ook kan je je tafellamp helemaal aanpassen op de stijl van het huis. Een tafellamp mag dus eigenlijk niet ontbreken in je huis.

Spotjes

Spotjes! Wie kent ze niet? Spotjes worden tegenwoordig overal toegepast. Het wordt vaak gebruikt als basislicht en is iets minder sfeervol, maar iets meer praktisch. Om toch de sfeer t er een beetje in te houden, worden spotjes vaak gecombineerd met de bovenstaande lampen.

spotjes

Ook zijn spotjes goed te dimmen, waardoor er ook al iets meer sfeer ontstaat. Spotjes zijn vaak te vinden in bijvoorbeeld keukens. Goede verlichting is namelijk het halve werk.