Of je nu een simpel filter koffiezetapparaat heeft of een spectaculaire koffiemachine, ieder koffiezetapparaat verdient de nodige extra aandacht. Bij het schoonmaken van de keuken mag dit belangrijke apparaat dan ook zeker niet vergeten worden. Maar hoe reinig je een koffiezetapparaat? Waar moet je allemaal aan denken? En belangrijker nog: wat voor effect heeft een verkeerde reiniging op de smaak van jouw favoriete warme drankje?

Ontkalken en reinigen

 

Het is niet voor niets dat er heel veel verschillende ontkalkers en reinigingsproducten verkrijgbaar zijn voor het koffiezetapparaat. Van een speciale Nespresso ontkalker tot een universeel reinigingsproduct. Werkelijk alles is verkrijgbaar om de werking van jouw apparaat te waarborgen. Door het koffiezetapparaat structureel te reinigen en ontkalken, zorg je er voor dat de kwaliteit van de koffie en de levensduur van het apparaat optimaal blijft.

Bij het reinigen van het koffiezetapparaat kun je werkelijk aan alles denken. Van het verwijderen van residu in het apparaat tot het schoonmaken van de verschillende onderdelen. Dit is nodig om de groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan.

Het ontkalken van het koffiezetapparaat is noodzakelijk om de smaak van je favoriete drankje optimaal te houden. Kalkaanslag ontstaat doordat het gebruikte water kalkaanslag bevat. Wanneer dit langdurig in het apparaat blijft zitten, kan dit de smaak en de levensduur van het apparaat negatief beïnvloeden.

Er wordt geadviseerd om alle apparaten waar water in wordt gebruikt te ontkalken en zorgvuldig te reinigen. Op die manier kan je de levensduur enorm verlengen.

Wanneer moet er ontkalkt worden?

Er bestaan vaak twijfels over de wijze waarop een koffiezetapparaat ontkalkt moet worden. Dit is dan ook van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de waterhardheid, maar ook de wijze waarop het apparaat gebruikt wordt. Als het koffiezetapparaat op regelmatige basis of zelfs dagelijks wordt gebruikt, wordt aanbevolen om deze minimaal eens in de drie maanden te ontkalken. Let op: dit geldt enkel wanneer er geen waterfilter op is aangesloten.

Wanneer je wél gebruik maakt van een waterfilter van Waterfilterwinkel.com, dan hoef je ook veel minder vaak te ontkalken en kan je circa één keer per jaar aanhouden. Hou er wel rekening mee dat er dus alsnog ontkalkt moet worden. Dit mag niet vergeten worden.

Het belang van de juiste reinigingsproducten

De werking van reinigings- en ontkalkingsproducten voor het koffiezetapparaat is in principe altijd gelijk. Echter zit er wel wat verschil in de actieve bestanddelen die worden gebruikt. Hierbij zie je ook vaak het verschil tussen A-merk en B-merk producten. Iets wat nog altijd in sommige producten wordt gebruikt (maar sterk wordt afgeraden) is azijn. Zuur kan het apparaat namelijk wel goed reinigen, maar kan tegelijkertijd ook geheel in het apparaat trekken. Hierdoor bevat deze de onaangename smaak van azijn. Iets waarmee het aroma van de koffie enorm wordt beïnvloed. En niet op de juiste manier.

Het is daarom beter dat er natuurlijke producten worden gebruikt bij het reinigen van het koffiezetapparaat. Op die manier worden nare luchtjes en smaakjes voorkomen. Bij het ontkalken van het koffiezetapparaat gebruik je een ontkalker die geschikt is voor het merk koffiezetapparaat dat je gebruikt. Zo weet je zeker dat deze optimaal werkt.