Iedereen die een vakantiehuis heeft, loopt een risico. Er is in principe altijd 1 huis onbewoond; je vakantiehuis als je thuis bent, of je primaire woning als je op vakantie bent.

Wil je de beveiliging van de woning verbeteren, dan wordt het tijd om je eerst goed te oriënteren. Er zijn veel camera’s te koop, een steeds groter deel van de beveiligingscamera’s zijn tegenwoordig draadloos. Is het verstandig om een draadloze IP camera met wifi te kopen, of zitten er ook haken en ogen aan dit systeem? Op deze pagina bekijken of de ‘nieuwe’ methode bij camerabeveiliging echt superieur is aan het oude systeem met draad.

Moet je een draadloze IP camera kopen?

Laten we met de conclusie beginnen, want als je nog geen (draadloze IP) beveiligingscamera in huis hebt geïnstalleerd is jouw woning niet optimaal beveiligd. Voor de meeste consumenten kunnen we de conclusie trekken “ja, een wifi IP camera is een goede keuze”.

draadloze ip camera

Uiteraard moet je nog steeds letten op de specifieke mogelijkheden, zo biedt een Somfy beveiligingscamera voor buiten of binnen weer andere mogelijkheden bieden dan een Foscam IP camera. Naast de hardware mag ook de software niet worden vergeten, en de mogelijkheden om de camera te verbinden met het netwerk in huis.

Wanneer je bijvoorbeeld een garagedeur van Somfy hebt en elektrische raamdecoratie van dit merk hebt hangen, ligt een beveiligingssysteem van hetzelfde merk voor de hand. Overigens is dit doorgaans niet verplicht, veel merken die draadloze apparatuur maken voor een smart home werken netjes met elkaar samen. Al heb je daar soms wel aparte apps voor nodig om alles te bedienen. Wil je meer weten over het opzetten van een Smart home, dan raden we je aan om deze smart home beginners guide door te nemen.

Hoe werkt een wifi IP camera?

IP staat voor Internet Protocol, een draadloze IP camera staat in verbinding met het internet en heeft een uniek IP adres die met een app, de browser of met speciale software te bereiken is. Dit adres is gekoppeld aan een persoonlijke account met login zodat niet iedereen toegang heeft tot de beelden die de camera opneemt.

Foto’s, videoclips en eventueel audio wordt draadloos verstuurt via het internet, en vaak ook opgeslagen op een cloud drive. Dit kan Dropbox zijn of Google Drive, het is ook mogelijk dat de fabrikant de opslag verzorgt, gratis of tegen betaling.

Tip: Zorg dat de cloudopslag goed beveiligd is met een sterk wachtwoord met tweestapsverificatie.

Een traditionele camera zal met kabels wordt aangesloten op een recorder. Vroeger waren dat recorders met tapes, nu zijn het opname apparaten met een harde schijf. Voor bedrijven met vaste bewaking en monitoring kan dit nog steeds een goede oplossing zijn voor intern gebruik. Overdracht van data werkt zonder internet, het is wel noodzakelijk om kabels te leggen en het systeem goed te onderhouden.

Voor privégebruik ligt een draadloze oplossing voor de hand, zeker omdat deze camera’s eenvoudig te koppelen zijn aan andere smart home apparaten en diensten. Zo kan de camera gekoppeld worden met een centraal alarmsysteem, die weer in verbinding staat met slimme luidsprekers en de lampen, om maar een voorbeeld te noemen.

Twee soorten IP

Naast de afkorting voor Internet Protocol wordt IP ook gebruikt om de bestendigheid tegen stof, water en andere externe zaken aan te geven. Een buitencamera moet minimaal spatwaterdicht zijn, voor binnen is dit niet nodig. Naast de voorkeur voor een merk als Somfy of een Foscam IP camera, is het dus ook van belang om de juiste wifi IP camera te kiezen voor de toepassing. De Somfy Indoor camera is bijvoorbeeld goedkoper dan de Outdoor camera, dit komt voor een deel door de IP rating. Ook het design is anders, buiten wordt de camera vaak opgehangen terwijl een beveiligingscamera binnen vaker wordt neergezet.

Tip: Een camera met IP54 rating is geschikt voor buiten gebruik. Let naast bestendigheid tegen water en stof ook op de minimale en maximale temperatuur.

Voordelen van een gewone camera

Voordelen van een draadloze IP camera

Tip: Naast online opslag kan het voordeel bieden om een systeem aan te schaffen met de optie om lokaal beelden op te slaan via een geheugenkaart.

Wat is de beste beveiligingscamera?

Binnen bedrijven of andere professionele organisaties kan een traditioneel camerasysteem nog steeds goed functioneren, voor kleine organisaties en voor privégebruik zal draadloos in de meeste gevallen de meeste voordelen bieden.

beveiligingscamera

Er is volop keuze, de meeste systemen zijn koppelbaar of uitbreidbaar waarmee je voor iedere situatie een maatwerk beveiliging kunt inrichten. Daarbij kun je andere apparaten inzetten zoals elektrische raamdecoratie, slimme verlichting of luidsprekers om een alarmsignaal op weer te geven.

Je zult ook notificaties ontvangen wanneer je van huis bent, met beelden die overal ter wereld te bekijken zijn.