Gordijnen bepalen voor een groot gedeelte de sfeer in het huis. Ze worden toegepast in zowel de woonkamer, keuken, slaapkamer en zelfs de badkamer. Gordijnen of raamverduistering heb je in verschillende soorten en maten. Een van de soorten gordijnen zijn rolgordijnen. Tegenwoordig is er in bijna elk huis wel een rolgordijn te vinden.

Je hebt rolgordijnen dan ook in alle soorten, maten en designs. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een rolgordijn?

De maat

Allereerst is de maat van de rolgordijn van groot belang. Je hebt rolgordijnen te koop in standaard maten, maar als jouw kozijn afwijkt kan je er ook voor kiezen om een rolgordijn op maat te laten maken. Een nadeel hiervan is dat het wel iets duurder is dan een standaard rolgordijn, een voordeel hiervan dat je hem precies kan laten maken zoals jij het wilt.

De kleur

Rolgordijnen zijn te verkrijgen in veel verschillende kleuren en patronen. Omdat een rolgordijn in veel gevallen een groot oppervlak heeft is het van groot belang om goed na te denken over de kleur het patroon. Je wilt natuurlijk niet dat een rolgordijn na een tijdje gaat vervelen, of juist gaat irriteren. Als je erg twijfelt over eventuele kleuren en patronen, kan je staaltjes mee naar huis nemen om te kijken wat het beste bij jou interieur past.

Materiaal

Het materiaal is ook wel belangrijk om rekening mee te houden. Door het zonlicht verkleuren sommige materialen waardoor ze eigenlijk na een jaar al aan vervanging toe zijn. Dit is zonde, kies daarom voor een materiaal wat weinig tot niet verkleurd. Denk ook na over de plek waar je het rolgordijn gaat ophangen. Hang je hem in de badkamer op, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met vocht en eventuele doorschijnbaarheid.

In de woonkamer heb je misschien iets meer belang bij licht doorlatende rolgordijnen. Daarentegen heb je in de slaapkamer weer meer behoefte aan een verduisterend rolgordijn. Houd daar dus ook rekening mee bij het uitkiezen van een materiaal.

Functie

Denk altijd goed na over de functie van een rolgordijn. In de slaapkamer heeft een gordijn vaak als functie het verduisteren van de ruimte. In de woonkamer kan je hem ook alleen voor de sier gebruiken. Ook zijn sommigen rolgordijnen warmte werend, dat kan dus ook nog een goede reden zijn om voor een rolgordijn te kiezen. Wat voor functie het rolgordijn ook heeft er is in ieder geval genoeg keus.