Japan is een land dat veel tradities kent, een daarvan is Yakisugi, een manier om hout langer te bewaren. Het proces dat we later zullen uitleggen, komt al uit de 18e eeuw en is ontwikkeld door boeren. De boeren waren op zoek naar betere manieren om hun houten huizen te beschermen. Hout is een van de meest gebruikte bouwmaterialen in Japan, desondanks was het nog steeds een duur materiaal. Dit komt doordat er veel verwerkingskosten zitten in het op maat maken van het hout, daarnaast hebben de planken in het geraamte in Japan vaak ontzettend arbeidsintensieve schrijnwerkerij, dit ziet er fantastisch uit, maar is niet bepaald goedkoop.

japans huis

De duurzaamheid van hout

Hout is natuurlijk een duurzaam product, want het kan opnieuw worden gegroeid, echter is hout niet altijd bestendig tegen de natuur. Een boom kan een lange tijd zonder problemen leven, maar een plank kan je beter binnen houden dan buiten neerleggen. Dit komt doordat de elementen zoals wind en regen het beschadigen. Daarnaast zijn bepaalde insecten er ook niet vies van. De Japanse methode van Yakisugi komt van de boeren die ontdekten dat als het hout licht wordt gebrand het veel langer meegaat. Het branden was vroeger een heel gedoe, maar met de mobiele branders van tegenwoordig is het makkelijker.

hout

Huizen bekleden met Yakisugi hout

Het gebrande hout wordt in Japan vooral ingezet aan de buitenkant van huizen. Het past goed bij de buitenmuren van huizen, aangezien het een mooie uitstraling heeft, esthetisch doet het denken aan de natuur. De kleuren zitten allemaal aan de wat donkere kant, het hout staat bekend door de diepzwarte kleur maar kan ook in wat lichtere grijstinten voorkomen. Deze kleuren geven het een wat stoerdere uitstraling. Voor interieur is het ook mogelijk, maar veel mensen kiezen hiervoor ander hout. Een Akuwoodpanel.nl paneel kan zowel in de donkere kleuren van het verkoolde hout komen, maar ook in lichtere, deze kunnen de ruimte groter maken.

wood panel wand paneel
Bron foto https://akuwoodpanel.nl/products/akupanel-mokka-hout

De brandwerende werking van het hout

Het doorlopen van het brandingsproces geeft het hout ook een betere bestendigheid tegen brand. Historisch gezien is dit een belangrijke functie. Ten eerste is de toplaag van het hout al eens verkoold. Hierdoor vliegt het hout veel minder makkelijk in brand ten opzichte van gewoon hout. Naast dit, weten we dat hout voornamelijk goed brandt door de cellulose die in de stam zat, dit is na de Yagisugi procedure echter al verwijderd, dus is er minder brandstof over voor het vuur om te spreiden. Ten derde is er ook nog minder zuurstof beschikbaar, het cruciale ingrediënt dat nodig is voor vuur. Dit komt doordat de verkoolde laag niet echt zuurstof door kan laten, dit geeft een grote kans voor het vuur om te doven.