Waar kantoren er in een ver verleden steriel en eentonig uitzagen, is dit vandaag de dag een ander verhaal. Gelukkig maar! Een kantoor mag karakter hebben. Dit kan zelfs bevorderlijk zijn voor de productiviteit en creativiteit. Neem vooral de wensen van de werknemers op: wat vindt men belangrijk bij de inrichting van het kantoor? Duurzaamheid, informaliteit en ontspanning: dit zijn praktische tips.

bureau kantoor

Productiviteit

Productiviteit staat voorop in de moderne kantoorruimte. Denk hier dan ook goed over na. In de projectinrichting stem je de benodigde spullen en apparaten in het kantoor goed op elkaar af. Kies voor logische wandelroutes, voldoende stopcontacten en geavanceerde technologie. Zelfs de kleinste details, die niet meteen  belangrijk lijken, tellen mee. Verder verwachten werknemers dat er actief gewerkt kan worden. Plaats bijvoorbeeld zit-sta bureaus in de ruimte. Denk na over de inrichting van de vergaderzalen. Ook is het gebruikelijk om kleinere hokjes in te richten voor online calls.

staand bureau kantoor

Modern

Het is mooi om een modern karakter toe te kennen aan de kantoorruimte. Zo maak je er immers een inspirerende omgeving van. Kies voor een kantoorinrichting met  eigentijdse meubelen en verdere aankleding. Zo kun je het kantoor een luxe look geven, met de juiste designs en materiaalsoorten. Ga voor comfortabel en ergonomisch meubilair in het kantoor, want hier stellen werknemers zeker eisen aan.

Ook duurzaamheid speelt een grote rol in het moderne kantoor. Kies voor recyclebare of gerecyclede items, denk na over de afvalscheiding en laat wegwerpitems achterwege. Maak ook gebruik van groene energie in het gebouw.

kantoor

Digitaal en innovatief

Je kunt niet achterblijven als het aankomt op digitale innovaties. De basis ligt alleen al bij een snelle en betrouwbare internetverbinding. Laptops, monitors,  presentatieborden en meer: voorzie het personeel van de benodigde, moderne apparatuur. Dit is immers ook weer bevorderlijk voor de productiviteit. De ene medewerker kan een krachtigere laptop nodig hebben dan de andere medewerkers, hier kun je vooraf onderzoek naar doen.

Aangezien het tegenwoordig gebruikelijk is om een of meerdere dagen per week vanuit huis te werken, is het ook zaak om hier voor de juiste apparatuur en digitale oplossingen te zorgen. Dit zit ‘m onder andere in het kiezen voor de juiste software, om vanuit iedere locatie te kunnen communiceren met het team – zonder hapering of storing.

Informeel

Hoewel een kantoor geen tweede huiskamer hoeft te zijn, is een informele inrichting wel steeds gebruikelijker. Maak geen saaie ruimte van het kantoor. Durf te kiezen voor een kleurrijke inrichting. Hang kunstwerken op aan de muur, die de werknemers inspireren.

gezellig kantoor

Je kunt bepaalde thema’s vaststellen, bijvoorbeeld voor de vergaderkamers. Op die manier geef je het kantoor een speels karakter. Ook flexibele werkplekken dragen hieraan bij, zodat de werknemers steeds op een ander plekje kunnen werken. Dit houdt verveling tegen! Je kunt tevens een gedeelte inrichten om te loungen. Plaats in de hoek van het kantoor een comfortabele bank, waar men even kan uitrusten. De balans tussen werk en ontspanning is immers een  belangrijk discussiepunt in het huidige werkklimaat. Je kunt hier slim op inspelen door het stukje rust niet uit de weg te gaan, maar juist te omarmen.

Ook een stilteruimte is steeds vaker te vinden in een kantoor. Of ga juist voor recreatieve voorzieningen, zoals een tafeltennistafel of fitnessfaciliteiten.

Vraag het zelf

De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste tip: vraag zelf aan je werknemers wat de wensen zijn. Je kunt hier eens een brainstorm over houden, of een enquête rondsturen. Er kunnen zomaar verrassende resultaten uit voortkomen. Je hoeft niet alle wensen te realiseren, als dit niet mogelijk is. Maar je kunt wel een deel van de punten meenemen. Zo voelen de werknemers zich meteen gehoord, wat natuurlijk ook een goed streven is. Neem de tijd om een moderne kantoorruimte in te richten. Je kunt je creativiteit goed gebruiken. Kijk ook vooral eens naar andere kantoren: hoe ziet het er hier uit? Richt op die manier een prettige en productieve werkruimte in, voor het hele team.