Even de gordijnen sluiten en lekker indommelen? Was het maar zo eenvoudig. Enkel met het juiste hoofdkussen, de juiste matras en het juiste dekbed kan je echt goed slapen. Welke soorten dekbedden zijn er? We maken een onderscheid tussen dekbedden met een natuurlijke of een synthetische vulling. Ze hebben eigen voor- en nadelen. Een natuurlijke vulling is bijvoorbeeld aan te raden voor wie last heeft van allergieën, terwijl een synthetische vulling vaak eenvoudiger te reinigen is.

dekbed

Een uitstekende nachtrust met natuurlijke dekbedden

Het bekendste voorbeeld van natuurlijke dekbedden is een dekbed met een donsvulling. Dit heeft een luxueuze uitstraling en het houdt de warmte goed vast. Er is echter veel kwaliteitsverschil tussen de soorten dons en vaak bestaat het dekbed niet alleen uit dons, maar uit een mengeling van dons en veren. Bovendien riskeer je dat er dierenleed aan te pas kwam, maar sommige keurmerken garanderen het tegendeel.

Naast dons zijn er nog andere natuurlijke materialen mogelijk die hun eigen voor- en nadelen hebben. Wol is bijvoorbeeld lekker warm. En natuurlijke zijde is niet alleen gezond, maar heeft ook goede anti-allergene eigenschappen. Dan zijn er nog de plantaardige vezels die erg ecologisch zijn. Voor wie last heeft van allergieën, zijn natuurlijke dekbedden op basis van maïsvezels aan te raden.

Dekbedden met natuurlijke materialen kan je onder meer kopen bij allnatura, een ecologische speciaalzaak waar je onder meer terechtkan voor natuurlijke dekbedden. Bij allnatura verkopen ze dekbedden voor alle seizoenen en in alle maten. Daarvoor rekenen ze op verschillende materialen, zoals hennep, zijde en kameelhaar. Ook baby- en kinderdekbedden zijn er te verkrijgen.

Dekbedden met een synthetische vulling

Naast natuurlijke dekbedden kan je ook kiezen voor een dekbed met een synthetische vulling. Het gaat dan vrijwel altijd om polyester. Er bestaan echter verschillende soorten polyestervullingen. Vaak worden de polyestervezels speciaal gemaakt om de lucht vast te houden. Dit zorgt er ook voor dat de warmte goed wordt vastgehouden en dat het tegelijkertijd toch licht is.

Het gaat om heel betaalbare dekbedden die lekker zacht zijn, gemakkelijk te onderhouden zijn en die de vochtigheid goed reguleren. Meestal kan je ze ook gewoon in de eigen wasmachine wassen, hoewel dit bij grote dekbedden niet zo eenvoudig is. Steeds meer producenten behandelen hun synthetische dekbedden tegenwoordig tegen huisstofmijt, waardoor het ook op het vlak van anti-allergene eigenschappen goed scoort. De kwaliteit varieert echter heel sterk.

Een ander nadeel is dat de productie van stoffen als polyester heel veel energie vergt. Hoewel het op het vlak van watergebruik en chemicaliën beter scoort dan katoen, is het geen duurzame stof. Het is nu eenmaal een product op basis van ruwe olie. Wel zijn er tegenwoordig ook dekbedden met gerecycled polyester. Dit valt eventueel wel te overwegen.

Wat is de beste vulling voor een dekbed?

Het is moeilijk om op deze vraag een antwoord te formuleren. Het is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt: duurzaamheid en comfort of toch eerder uitstraling en anti-allergene eigenschappen? Bovendien volstaat het niet om enkel een onderscheid te maken tussen de gebruikte vulmaterialen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ook een onderscheid maken tussen zomerdekbedden, winterdekbedden en vierseizoensdekbedden. Of tussen een- en tweepersoonsdekbedden, kinderdekbedden en volwassenendekbedden. En dan speelt ook het stikpatroon nog een rol, zodat de warmteverdeling ongeacht de slaappositie altijd heerlijk gelijkmatig is.