Iedereen maakt het wel eens mee. Je rijdt te snel en wordt geflitst! Of nog erger, je hebt een glaasje te veel op, kruipt toch achter het stuur en wordt aangehouden door de politie. Uiteraard wil je dan weten waar je staat. Krijg je bijvoorbeeld enkel een geldboete of loop je het risico op een verdere sanctie en moet je zelfs voor de rechtbank verschijnen? Lees verder voor meer informatie over alle verkeersboetes. 

Overtredingsgraad

Eerst en vooral hangt je sanctie of verkeersboete af van hoe zwaar je overtreding is. In België bestaan er vier overtredingscategorieën. De eerste graad gaat over relatief lichte overtredingen, zoals je gordel niet dragen of je richtingaanwijzers niet gebruiken. De tweede graad doelt op rechts inhalen of door een oranje verkeerslicht rijden. Wanneer je je gsm gebruikt tijdens het rijden of door het rood rijdt, bega je een overtreding van derde graad. En de vierde graad slaat op overtredingen zoals spookrijden op de autostrade of rijden zonder autoverzekering.

Snelheidsovertreding

Het gebeurt snel. Je merkt niet dat je de bebouwde kom inrijdt, maar je blijft je snelheid van 70 km per uur behouden. Wanneer je te snel rijdt, valt dat nog onder een ander systeem dan de hierboven vermelde categorieën. Als je 10 km te snel rijdt in de bebouwde kom zal dat bijvoorbeeld een hogere boete zijn dan als je 10 km te snel rijdt op de autostrade. Kan je niet wachten tot je de boete in de bus krijgt en wil je nu al weten wat je te wachten staat? Je boete berekenen, kan je op verschillende websites. Nu alleen maar hopen dat je je niet blauw betaalt.

car speed police

Rijden onder invloed

Een glaasje te veel op terwijl je achter het stuur zit?  Hoewel het snel kan gebeuren, is het eigenlijk echt niet ok. Ben je toch schuldig? Dan zijn de boetes niet mild. Afhankelijk van hoeveel je gedronken hebt, stijgt het bedrag aanzienlijk. Zodra je 0,8 promille alcohol in je bloed hebt, krijg je zelfs een onmiddellijk rijverbod. Met nog meer alcohol in je bloed bestaat de mogelijkheid zelfs dat je je rijbewijs moet afgeven. Niet geheel onterecht, dus je denkt maar beter na voor je nog eens beschonken achter het stuur zit.

Rechtbank

Wanneer je echt zware overtredingen begaat, bestaat de kans dat je voor de politionele rechtbank moet verschijnen. Laat die boete en de rechtbank in dat geval niet links liggen, maar informeer je over je rechten en plichten. Op www.mijnboete.be kan je bijvoorbeeld vrijblijvend contact opnemen met een aantal advocaten. Zij geven je dan advies op maat en kunnen je eventueel het hele traject verder begeleiden.