Op warme lente- en zomerdagen snakken we soms enorm naar verkoeling. Een frisse duik in zwembad of zee is dan heerlijk, maar dat kan lang niet altijd. Om binnenshuis en op kantoor voor verkoeling te zorgen, is goede airconditioning dé oplossing. Maar welke kies je? In dit artikel een paar belangrijke aandachtspunten om je te helpen de juiste airconditioning te kiezen.

Een vaste of mobiele airconditioning kiezen?

Bij het zoeken naar de beste airconditioning, is dit één van de eerste vragen. Wil je een vaste of een mobiele airconditioning? Mobiele airco’s bieden flexibiliteit. Je kunt ze gemakkelijk van kamer naar kamer verplaatsen en ze zijn relatief voordelig in aanschaf. Het koelvermogen is echter vaak wat beperkt en ze kunnen behoorlijk luidruchtig zijn.

Vaste airconditioning is minder flexibel, maar wel veel subtieler in een ruimte. Het koelvermogen is krachtig. Een ander voordeel van vaste airconditioning is dat de motor buiten geplaatst kan worden. Hierdoor heb je een stuk minder last van het geluid.

De kosten van airconditioning

Zoals we hierboven al even noemden, zijn mobiele airco’s het goedkoopst. Je levert daarmee in op het koelvermogen, maar hebt wel als voordeel dat je de airco in verschillende kamers kunt gebruiken. Een vaste airconditioner is duurder in aanschaf. Daar komt bij dat je vaak ook een expert inhuurt om de airco te installeren. Dat kost dus wat meer, maar daar krijg je wel een kundige airconditioner installatie, goed koelvermogen en minder geluidsoverlast voor terug. De moeite waard!

Airco met of zonder verwarmingsfunctie

Hoewel we airco’s vooral associëren met verkoeling, kun je ook een airconditioning kiezen met verwarmingsfunctie. Je kunt daarmee nog beter de temperatuur in een ruimte regelen.

Airconditioners die zowel een verwarmings- als een afkoelingsfunctie hebben werken met een lucht-lucht warmtepomp en zijn, vanzelfsprekend, duurder dan airco’s die enkel kunnen koelen.

Vermogen versus oppervlak

Bij het kiezen van een airconditioner, is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar de ruimte die je wil verkoelen. Het is immers zonde als je een airco plaatst die niet genoeg koelvermogen heeft om de hele ruimte te verkoelen. Voor je het weet lig je ‘s zomers alsnog te woelen in je veel te warme bed. Vraag daarom bij twijfel advies van een airconditioner expert. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden en je helpen bij het maken van een verstandige keuze.