Wil je een bedrijf beginnen in Duitsland? Dan krijg je met andere procedures te maken dan in Nederland. Net als in Nederland kun je weliswaar kiezen voor verschillende rechtsvormen, maar het opzetten van een bedrijf werkt anders. Wil je in Duitsland als zzp’er aan de slag, dan ben je een ‘Einzelfirma’. Dit is de meest eenvoudige manier om een bedrijf te beginnen. Maar denk je aan een GmbH, het Duitse equivalent van de Nederlandse BV, dan moet je daarvoor startkapitaal hebben en een notaris inschakelen. Wij helpen je verder met het beginnen van een bedrijf.

bedrijf beginnen Duitsland

Hoe begin je een bedrijf in Duitsland?

Veel Nederlanders vestigen zich in Duitsland en beginnen een eigen onderneming. Er zijn veel verschillende rechtsvormen in Duitsland. De twee rechtsvormen die Nederlanders die in Duitsland gaan ondernemen, kiezen zijn de einzelfirma (eenmanszaak) en de GmbH. Laatstgenoemde kun je vergelijken met een BV, maar het oprichten ervan gaat wel anders dan je gewend bent.

Een Einzelfirma oprichten

Ben je in Nederland zzp’er en wil je dat in Duitsland ook gaan doen, bijvoorbeeld omdat je gaat emigreren? Dan kun je als particulier persoon een bedrijf oprichten. Je bent met je gehele (persoonlijke) vermogen aansprakelijk. Mocht je onderneming dus failliet gaan, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schade die je ermee veroorzaakt. Het opstarten van een einzelfirma is vrij eenvoudig. Je hoeft je alleen in te schrijven bij het betreffende Gewerbeamt of Finanzamt. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel Duitsland is dus niet nodig. Doe je dat wel, dan ben je geen Einzelfirma meer, maar word je een Kaufmann. Als Einzelunternehmen mag ook personeel aannemen. Een Kaufmann mag dat niet.

Een GmbH oprichten

Heb je in Nederland een BV opgericht en wil je nu een soortgelijke onderneming in Duitsland starten? Dan kan. Je bent dan bezig met het oprichten van een GmbH in het buitenland. Dit is de Duitse versie van de BV. Maar het opzetten van zo’n bedrijf gaat wel heel anders in zijn werk. Zo dien je eerst een conceptplan te laten maken door de Duitse notaris. Als deze wordt goedgekeurd, dien je een Duitse rekening te openen. Daarop moet je een startkapitaal van minimaal 25.000 euro storten. Het is verplicht om dit te doen. Lukt dit niet? Dan kun je geen GmbH oprichten.

Na het storten moet je een uitdraai van de betaling laten zien bij de Duitse notaris. Deze keurt de uitdraai goed en hij schrijft je dan in bij het Duitse handelsregister. Dat is slechts de korte versie, want je moet ook aanwijzen wie de directeur is en wie de aandeelhouders worden. Het opzetten van een GmbH is een ingewikkelde procedure dat veel tijd kost. Het beste kun je dit dus samen met een expert doen.

bedrijf beginnen in Duitsland