Een tweede huis in het buitenland financieren? Voor wie daarover droomt lijkt de realisatie soms onmogelijk. Toch is het lang niet altijd zo ingewikkeld als je zou denken. Door de overwaarde van je huis om te zetten in een tweede hypotheek is de aanschaf van jouw droomhuis ineens heel dichtbij. Ook een speciale buitenlandhypotheek of een hypotheek in het land van bestemming kunnen de uitkomst bieden.
De overwaarde van je huis als tweede hypotheek
Veel mensen met een koopwoning hebben – na verloop van tijd – een mooie overwaarde opgebouwd. Dit ontstaat wanneer de waarde van je woning hoger is dan het bedrag van je hypotheek. Het verschil tussen die bedragen is een stukje financiĆ«le ruimte die we overwaarde noemen. Op basis van die overwaarde kun je een tweede hypotheek afsluiten. Het geld dat daarbij vrijkomt kun je gaan besteden. Bijvoorbeeld aan jouw droomhuis in het buitenland!
Tip: Sluit je tweede hypotheek af bij de geldverstrekker waar ook je eerste hypotheek loopt. Die telt je eerste woning vaak gunstiger mee en dat komt je overwaarde ten goede. Er is ook minder kans op een (hoge) opslag op de rente.
Sluit een buitenlandhypotheek af
Er zijn ook banken waar je een speciale buitenlandhypotheek kunt afsluiten: een hypotheek voor jouw droomhuis in het buitenland. Nederlandse banken zijn lang niet altijd happig op het financieren van een huis in het buitenland. Een buitenlandhypotheek is dus iets bijzonders!
Een groot voordeel is dat alle correspondentie in het Nederlands gaat en dat je kunt profiteren van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Bovendien houden verstrekkers van dergelijke hypotheken ook rekening met regels en wetgeving in het land van bestemming. Dat hier een wat hoger kostenplaatje aanhangt zal geen verrassing zijn. Houd er verder rekening mee dat volledige versiering in de meeste gevallen niet mogelijk is. Je hebt dus ook eigen geld nodig.
Hypotheek in het land van je dromen
Koop je een huis in – bijvoorbeeld – Spanje? Dan zou je voor een hypotheek ook bij een Spaanse bank kunnen aankloppen. Niet de makkelijkste weg als buitenlander maar zeker niet onmogelijk. Vaak kun je bij een bank in het land van bestemming een groot deel (ongeveer 70%) van de aankoopprijs of taxatiewaarde lenen. Wanneer u zelf in de woning gaat wonen kan dit percentage hoger liggen.
Bij banken in het buitenland gaan processen soms anders (en trager) dan we in Nederland gewend zijn. Geduld is dus geboden. Wie de taal niet goed machtig is, doet er goed aan om een tolk in de arm te nemen om de gesprekken en contracten te vertalen. Zo weet je zeker dat je alles goed begrepen hebt voor je een hypotheek in het buitenland afsluit.