Overweeg je om een haard te laten installeren in huis? Dat is begrijpelijk aangezien het vele voordelen heeft. Naast het feit dat het een efficiënte warmtebron is, kan het veel karakter toevoegen aan een ruimte. Hiervoor is het belangrijk dat je goed nadenkt over het ontwerp. Wil je dat het een echte blikvanger wordt in de woonkamer of is het voor jou voldoende als hij simpelweg warmte afgeeft op de achtergrond? Hier vind je alvast 5 trending haardontwerpen van het moment, zodat je zeker een stijlvolle optie kiest. 

Slimme haarden 

Ben je een grote fan van de nieuwste technologieën? Dan is een slimme haard iets voor jou. Dit type wordt geïntegreerd in je smart home installatie, waardoor ze bestuurd kunnen worden via je smartphone of spraakassistent. Wil je de vlammen iets groter of de temperatuur iets warmer? Je past het makkelijk aan vanuit de zetel naargelang je persoonlijke voorkeuren. 

Gashaarden met realistische vlammen

Een gashaard is het tegengestelde van een traditionele haard, maar heeft nog steeds realistische vlammen. Omdat je dus geen hout hoeft te voorzien en er geen stof vandaan komt, kan deze optie worden beschouwd als makkelijk en efficiënt. Onthoud wel dat het authentieke karakter van een echte haard hierbij eerder ontbreekt. Al is dit een ideale keuze wanneer je van een moderne uitstraling houdt. 

Lineaire haarden 

Deze zijn ook wel bekend als ‘ribbon’ of ‘wide view’ haarden, met een lang en rechthoekig ontwerp. Ook dit design heeft een zeer eigentijdse uitstraling, en is op verschillende manieren te implementeren. Zo kan je kiezen voor een ingebouwde hoekhaard waarbij je een lineaire haard plaatst op een hoek. Daarnaast kan dit type haard geplaatst worden als vrijstaand element in de woonkamer. 

Milieuvriendelijke haard 

In dit tijdperk kunnen duurzame overwegingen een grote rol spelen. Wanneer je hier veel belang aan hecht, kan een milieuvriendelijke haard een goede keuze zijn. Belangrijk hierbij is dat je gaat voor een houthaard met een hoog rendement en een lagere uitstoot. Daarnaast zijn er steeds meer haarden op de markt die gebruik maken van duurzame brandstoffen, zoals bio-ethanol of pellets.

Buitenhaarden 

Tot slot winnen buitenhaarden aan populariteit, voornamelijk in gebieden met een zachter klimaat. De vlammen creëren een knusse sfeer in de tuin die ideaal is voor een zomerse avond met vrienden of familie. Daarnaast kunnen ze het hele jaar door gebruikt worden, want in de winter vormen ze een goede aanvullende warmtebron.