De juiste verlichting kan je tuin niet alleen een stuk gezelliger maken, maar ook veel praktischer. Je creëert een uitnodigende buitenruimte voor zowel overdag als ’s avonds. Kan de verlichting in jouw tuin nog wel wat aandacht gebruiken? Lees dan de onderstaande tips en ideeën door. Het brengt de tuin direct naar een hoger level!

Tip 1. Maak een verlichtingsplan

Voordat je nieuwe verlichting aanschaft en het een plekje geeft, is het handig om een verlichtingsplan te maken. Overweeg welke gebieden je wilt verlichten. Denk aan tuinpaden, het terras, bloemperken of poorten. Bepaal vervolgens welk type verlichting het meest geschikt is voor dit gebied en welke uitstraling de lamp moet hebben. Op sommige plekken mag de verlichting best opvallen en een decoratieve waarde hebben, maar in bepaalde gebieden moet de verlichting vooral compact en functioneel blijven. Schrijf al jouw wensen op voordat je iets aankoopt.

tuinverlichting

Tip 2. Kies voor solar lampen

Het is slim om gebruik te maken van solar verlichting in de tuin. Niet alleen vanwege het energiezuinige en milieuvriendelijk aspect, maar ook vanwege de flexibiliteit. Een buitenlamp op zonne-energie heeft geen bedrading en is dus gemakkelijk te installeren. Je kunt het op iedere gewenste plek plaatsen. Daarnaast zijn de toepassingen voor solar lampen eindeloos! Van sfeervolle lantaarns bij het terras tot praktische spots en wandlampen. Door de populariteit is solar tuinverlichting verkrijgbaar in allerlei soorten, stijlen en maten.

Tip 3. Varieer in hoogte en plaatsing

Om de tuin visueel interessant te maken, is het leuk om te variëren in hoogte en plaatsing van de verlichting. Combineer bijvoorbeeld staande lampen met inbouwspots en bevestig wandlampen aan de gevel. Hang tot slot nog een lichtsnoer onder de overkapping of drapeer het in een boom voor een speels effect.

Tip 4. Overweeg bewegings- en lichtsensoren

Als je op zoek bent naar zowel een praktische als energiezuinige upgrade van je buitenverlichting, voeg dan bewegingssensoren en/of lichtsensoren toe. Deze sensoren activeren de verlichting alleen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er beweging wordt gedetecteerd of wanneer het donker wordt. Dit zorgt voor optimaal gebruiksgemak, energiebesparing en een betere veiligheid rondom je woning.

Tip 5. Wees creatief met accentverlichting

Wees een beetje creatief en accentueer specifieke delen in je tuin die wel wat extra aandacht mogen gebruiken. Het is mooi om bomen, sculpturen of waterornamenten in de spotlight te zetten. Dit zorgt ervoor dat de elementen niet wegvallen als het ’s avonds donker wordt.

Maak jij al optimaal gebruik van de buitenverlichting in je tuin?