Personeelswaardering is een essentieel onderdeel bij de creatie van een positieve werkomgeving. Een van de meest effectieve manieren om waardering te tonen aan je werknemers is door hen een persoonlijk cadeau te geven. Hoewel dit gebaar zeker voordelen heeft, zijn er enkele mogelijke nadelen waar je je als werkgever bewust van moet zijn.

cadeau medewerker werk

Waardering en erkenning

Wanneer je een persoonlijk cadeautje geeft aan je werknemer, toon je oprechte waardering voor zijn of haar inzet en bijdrage. Zo’n cadeautje als een mok laten bedrukken met een leuke boodschap, vergroot de motivatie en betrokkenheid bij je werknemer.

Om nog meer te scoren bij je werknemers is het aangeraden om het cadeautje af te stemmen op de smaak, behoeften en interesses van je werknemers. Hierdoor zullen werknemers zich meer gewaardeerd voelen. Uiteraard is hier wel een prijskaartje aan verbonden, wat een nadeel kan vormen.

Verschillen in waardering

Het is ook niet altijd eenvoudig om een persoonlijk cadeautje te vinden dat evenveel waarde heeft voor elke werknemer. Het zou dus kunnen dan sommige werknemers teleurgesteld zijn of zich minder gewaardeerd voelen omdat hun cadeau in hun ogen minder speciaal is dan dat van anderen. Als je het gevoel hebt dat dit in jouw bedrijf zou kunnen voorkomen, dan laat je best gewoon drinkflessen met hun naam erop maken. Dan heeft iedereen een cadeau van gelijke waarde. Om te vermijden dat een persoonlijk cadeau een beperkt effect heeft op de betrokkenheid en motivatie is het aangeraden om persoonlijke cadeaus aan te vullen met een inspanning, bijvoorbeeld door een belonings- en erkenningssysteem te implementeren.

Kosten en budgettering

Zoals eerder aangehaald brengen persoonlijke cadeautjes kosten met zich mee en vereist het een financiële investering. Voor kleinere bedrijven met beperkte middelen kan dit een uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk om het beschikbare budget zorgvuldig te plannen en eventueel alternatieven te voorzien om je waardering te tonen. Zo heeft een oprecht compliment of bedankje al een positieve impact. Maar je kan ook waardering tonen door flexibele werktijden in de vorm van bijvoorbeeld telewerken of extra vakantiedagen aan te bieden. Zo geef je je werknemers meer balans tussen hun werk en privéleven. Deze alternatieven zijn ideaal voor werknemers die meer waarde hechten aan andere manieren van waardering dan een persoonlijk cadeau. Wil je liever iets met het gehele team doen, dan kan je een teambuildingactiviteit organiseren om de onderlinge band tussen werknemers te versterken.