Wil je wat kilo’s kwijt, gezonder eten of om een andere reden verantwoord snoepen en snacken? Dan zijn er gelukkig genoeg gezondere alternatieven. Voor gezonde tussendoortjes hoef je niet op zoek naar speciale biologische winkels en nu je bijna alles online kan bestellen, zoals bij noototheek.nl, hoef je er niet eens meer de deur voor uit. Je eetpatroon aanpassen kan al uitdagend genoeg zijn, dus waarom zou je het jezelf niet gemakkelijk maken waar het kan? Houd je van lekker snoepen op z’n tijd, maar wil je stoppen (of minderen) met ongezonde, voorverpakte snacks met veel suiker? Lees dan hier een aantal verantwoorde alternatieven voor een aantal populaire versnaperingen!

Chips

‘s Avonds voor de tv, bij de film of andere gelegenheid waar de hartige trek opsteekt, is een bak met chips een geliefde snack. Het is echter ook een snack met een hoog vetpercentage en ruime hoeveelheid zout, E-nummers en stofjes die je zucht naar meer ook nog eens stimuleren in plaats van dat ze je trek stillen. Een gezonder en natuurlijker alternatief als je toch zin hebt in iets hartigs, zijn licht gezouten nootjes.

bakje nootjes

Als je de chips verruilt voor noten om af te vallen, kies dan voor noten met een laag percentage verzadigd vet, zoals amandelen. Ook popcorn bevat van nature geen suikers, heeft een laag vetpercentage en is ook nog eens een bron vezels, vitaminen en mineralen.

Chocola

Een lekker stuk chocolade is voor veel mensen moeilijk te weerstaan, maar vooral melkchocolade is rijk aan vet en suikers. Door het eten van deze combinatie maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan, waardoor je zelfs een verslaving kunt opbouwen voor chocolade. Niet makkelijk dus om deze lekkernij te laten staan! Als je af en toe toch een stukje chocola wilt eten, onthoud dan dat hoe hoger het cacaopercentage is, hoe lager het percentage suikers en vetten is, dus ga het liefst voor pure, donkere chocola.

Ook kun je eenvoudig zelf een ‘gezonde’ chocoladereep maken door pure chocola of cacao nibs te smelten en te mengen met bijvoorbeeld kleine stukjes noot of fruit. Je hoeft het vloeibare mengsel alleen maar op een plaat te gieten, plat in de vriezer te zetten en twee uur later is je reep klaar.

Snoep en zoetigheid

Ben je een echte zoetekauw en dol op snoep, taart en ijs? Dan kan het best een uitdaging zijn om er voor te zorgen dat je niet te veel suiker binnen krijgt. Als je wilt minderen met (geraffineerde) suikers, ga dan op zoek naar alternatieven die minder ongezond zijn, maar wel je trek in zoetigheid bevredigen. Fruit is een makkelijk alternatief, omdat je het zo kan pakken en niet hoeft te bereiden. Fruit bevat naast langzame in plaats van snelle suikers ook gezonde voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten en vitaminen. Dubbel voordeel dus! Je kunt fruit ook ter vervanging van suiker als zoet component gebruiken, bijvoorbeeld door een bananenbrood te maken in plaats van een cake met kristalsuiker.

Noten