Als je in het buitenland gaat werken, kan daar ook een stuk thuiswerk bij zijn. Nu we steeds langer en vaker aan ons bureau zitten, moeten we echt rekening houden met de juiste ergonomie. Je rug, nek en zelfs je polsen hebben er alle baat bij dat je bureau en bureaustoel aan jouw lichaam zijn aangepast, en dat je bijna automatisch een goede houding aanneemt. Waar kan je nu op letten om je bureau zo rug- en nek vriendelijk te maken? 

Goede zithouding

Alles begint bij een goede moderne bureaustoel voor je thuiskantoor. Uiteindelijk spendeer je er ongelofelijk veel uurtjes op. Ga daarom voor een ergonomische bureaustoel. Die beweegt mee met je lichaam en geeft steun op de juiste plaatsen, zoals je onderrug. Je lichaam wordt minder belast, je krijgt minder snel pijn en je kan je langer concentreren. Een goede ergonomische bureaustoel gaat je ook aanzetten om te gaan bewegen, want dat is nog altijd de belangrijkste manier om geen klachten te krijgen: voldoende bewegen! Verlaat dus die bureaustoel zeker na 30 minuten eens om je spieren in actie te zetten.

Voldoende ruimte

Je kantoor of bureauruimte is waarschijnlijk niet de grootste van je woning – als je al het geluk hebt een aparte kamer te hebben. Dan kan je misschien geneigd zijn om voor een kleiner bureau te gaan of een gewone tafel te gebruiken. Dat is niet aan te raden. Ten eerste heeft een (eet)tafel een heel andere hoogte – niet gericht op een juiste werkhouding. Daarnaast is het gewoon ook niet handig. Je moet telkens alles aan de kant doen om te kunnen werken of eten.

Gebruik je ruimte optimaal door te gaan voor een hoekbureau. Hoekbureaus in verschillende maten en uitvoeringen passen in zowat elke kamer en zorgen dat je heel vlot al je materiaal kan opbergen en laten staan. Denk maar aan een extra scherm, bureaulamp, toetsenbord… Allemaal dingen die het werken vlotter en ergonomischer maken, en waar je dus best niet op bespaart.

Zit niet stil

Het staat hierboven al: eigenlijk is de beste zithouding niet zitten. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Een activerende bureaustoel is één ding, maar de beste manier om je lichaam even te resetten, is gewoon gaan bewegen. Neem elk half uur een kleine beweegpauze. Dat hoeft niet veel te zijn: even stretchen op je stoel, koffie halen, even de trap op en af of een toertje rond het blok wandelen. De juiste gewoontes in combinatie met ergonomisch meubilair is je antwoord voor een blije rug en nek.