De expat gemeenschap in Spanje bestaat volgens de laatste cijfers van de Spaanse regering uit 5,6 miljoen buitenlandse inwoners. Met alles wat Spanje te bieden heeft, van het warme klimaat tot de ontspannen manier van leven, zal dat aantal toenemen, met een leven in Spanje dat aantrekkelijker is dan ooit na de coronaviruspandemie over de hele wereld. Een auto huren Malaga omdat je naar deze stad emigreert, kan dan ook nodig zijn. Wil je graag naar Spanje verhuizen? Het is dan van belang dat je de volgende zaken weet! 

In augustus wordt er niets gedaan

Nu je je bewust bent van het papierwerk waarmee je te maken krijgt als je in Spanje aankomt, is hier nog een roet in het eten. Probeer geen van deze dingen te doen in augustus: probeer geen huis te huren of te kopen, een huis te renoveren, een nieuwe keuken te laten plaatsen of iets dat ook maar enigszins productief kan zijn. Tijdens de hete zomermaanden, voornamelijk augustus, ondergaan de meeste grote steden in Spanje een massale uittocht naar de kust en zijn veel winkels, cafés en diensten alleen ’s ochtends open, om nog maar te zwijgen van overheidsgebouwen. Misschien is een auto huren Silicie dan zelfs niet eens meer mogelijk.

Leer wat Spaans voordat je naar Spanje gaat emigreren

Emigreren naar Spanje houdt in dat je een nieuwe cultuur omarmt, en daarmee ook een nieuwe taal. Zelfs als je van plan bent om naar een gebied te verhuizen waar al veel expats uit je eigen land wonen, is het om verschillende redenen toch een goed idee om je Spaanse taalvaardigheid op te frissen voordat je vertrekt. Hoewel de Engelse niveaus in Spanje verbeteren, hebben Spanjaarden notoir moeite met Engels en aan Nederlands heb je hier al helemaal niets. Als je op zijn minst wat basis Spaans kent, kom je een heel eind.

Denk aan de kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn over het algemeen een stuk lager dan in veel landen in West-Europa. De kosten van levensonderhoud verschillen niet verrassend van land tot land, maar houd er rekening mee dat, hoewel wonen in Spanje vaak als “goedkoop” wordt beschouwd, de lonen ook vaak veel lager zijn. Een auto huren Alicante hoeft dus niet al te duur zijn als je nog je Nederlandse salaris hebt, maar als je overschakelt naar de Spaanse loon wordt ineens alles wat prijziger.

Houd rekening met de Spaanse tijden

Alles in Spanje gebeurt over het algemeen later, van maaltijden tot werkuren, en je zult je moeten aanpassen als je volledig in het Spaanse leven wilt integreren. Daarom kun je ’s middags een broodje lunchen en om 18.00 uur dineren. Over het algemeen hebben Spanjaarden een uitgebreide lunch tussen 14.00 en 16.00 uur, een middagsnack rond 18.00 uur en diner na 21.00 uur. Dus als je van plan bent om uit eten te gaan, verwacht dan niet dat je om 18.00 uur ergens wordt bediend, want veel plaatsen zullen niet eens open zijn.