Ga je emigreren en wil je jouw eigen auto exporteren, dan is dat naar de meeste landen heel goed te doen. Vooral alle landen binnen de Europese unie zijn eenvoudig. Je alternatief is je auto verkopen en ter plaatse een nieuwe auto aanschaffen. Maar los van het kapitaalverlies is dit ook flink wat rompslomp, en bij een emigratie komt al zoveel kijken…

Het exporteren begint met de uitvoer uit Nederland. Dat proces behelst vooral het invullen van een aantal formulieren en het inleveren van je nummerplaten. Het importeren is minder moeite.

emigreren met auto

Auto importeren

In de meeste landen moet je zodra je bent aangekomen, je auto binnen een maand registreren. Sneller is natuurlijk aan te raden, waarschijnlijk kun je dit even opzoeken op Google. Voordat je je auto kunt registreren moet je meestal wel eerst in hebben geschreven bij de gemeente

Reken op de volgende stappen voor de keuring:

  • De keuring van je auto (APK in dat land)
  • Homologatieverklaring
  • Het aanvragen van de kentekenbewijzen
  • Het betalen van de verschuldigde leges voor de Kentekenregistratiebelasting en wegenbelasting
  • De tijdelijke kentekenplaten bevestigen

Voordat je tijdelijke nummerbord verlopen is, moet je een kenteken aanvragen.

Kosten & homologatieverklaring

Voor het importeren van een auto betaal je doorgaans een percentage van de actuele waarde.

In veel landen wordt ook gekeken naar de motorinhoud.

De Europese Commissie heeft bepaald dat EU-landen verplicht zijn om de registratie van voertuigen over te nemen, als deze afkomstig is uit een andere lidstaat. Dit betekent dat een homologatieverklaring niet langer nodig is om een voertuig in een ander EU-land op kenteken te zetten.

De RDW geeft de verklaringen daarom ook niet langer af.

Voor meer informatie of problemen verwijzen we door naar de website van de RDW.

De RDW kan deze homologatiedocumenten verzorgen. Je kunt ze aanvragen met een aanvraagformulier van de RDW. Hier meldt je je overigens ook aan voor de wegenbelasting.

Uitvoeren uit Nederland

Als je wilt emigreren en je auto wilt meenemen, dan begint het met het uitvoeren uit Nederland. Je moet hiervoor zijn bij een RDW keuringstation, de dichtstbijzijnde vindt je hier.Bij het RDW heb je nodig:

  • Een legitimatiebewijs
  • Het bewijs dat de auto op jouw naam staat en het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs.
  • De kentekenplaten van je voertuig

Je moet bij het RDW ook een formulier invullen. Je krijgt van de RDW

  • Het gestempelde deel II van het kentekenbewijs
  • Een uitvoerverklaring in tweevoud: het origineel (wit) en een kopie (groen). Die moet je goed bewaren.

emigratie met auto

Zodra je dit hebt gedaan, vervallen je betaalverplichtingen zoals de wegenbelasting, de apk en je autoverzekering. Maar dit heeft ook als consequentie dat je niet meer op de openbare weg mag rijden. Je bent nog niet het land uit, dus vraag je een uitvoerkenteken aan. Die is twee weken geldig. Let op dat je hier wel een aparte verzekering voor nodig hebt! Ook moet het voertuig tijdens de reis zelf wel nog APK gekeurd zijn.

De kosten die komen kijken bij het uitvoeren liggen rond de 25 euro. De kosten van de verzekering hangen af van de verzekeraar.

Douane

Zodra je Nederland daadwerkelijk gaat verlaten dan heb je een ‘aangifte ten uitvoer’ nodig. Dat kan je aanvragen en inleveren bij het douanepunt van de RDW-keuringsstations of bij het douanekantoor in je woonplaats.

Voor de aangifte van uitvoer heb je nodig:

  • De originele uitvoerverklaring (witte papier)
  • Het Voertuigbewijs en het afgestempelde Tenaamstellingsbewijs

Je spullen meeverhuizen

Het grote voordeel van je eigen auto mee emigreren is dat je een hoop spullen mee kunt verhuizen. Ook dat scheelt weer kosten, en geeft een fijn gevoel dat je de belangrijkste spulletjes zelf meeneemt.

Ideaal is het om dan dakdragers te installeren zodat je extra veel kunt meenemen.

auto exporteren

Je kunt voor je eigen auto de perfecte thule dakdragers vinden. Om zeker te weten dat ze op jouw auto passen hoef je alleen maar het juiste kenteken in te voeren.

Uitvoer achteraf

Ben je al geëmigreerd en wil je achteraf gezien de auto toch importeren? Dat kan ook vanuit het buitenland.

Je moet dan een schriftelijk verzoek naar de RDW sturen. Dit verzoek bestaat uit:

  • Een kopie van een document met een verklaring van een officiële buitenlandse instantie die het voertuig registreert (een kopie van het nieuw afgegeven buitenlands kentekenbewijs is ook goed).
  • Het Nederlandse kentekenbewijs.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Het duurt dan zo’n 10 werkdagen voor de registratie in Nederland is beëindigd. Aan deze schriftelijke procedure zijn verder geen kosten aan verbonden.

Nieuw kopen of importeren

Ga je emigreren en overweeg je om je auto mee te nemen, dan kun je in onderstaande tabel de voors- en tegens nog eens tot je nemen. Lokaal een auto kopen is misschien minder gedoe, maar importeren is vaak voordeliger… Hieronder lees je een aantal feiten die kunnen helpen bij de beslissing.

Voordeel aanschaf in buitenland:

  • Voertuigen zijn veel goedkoper in aanschaf
  • Omzeilen rompslomp
Nadeel aanschaf in buitenland

  • Zonder kennis van auto’s en de taal ben je een makkelijke prooi voor verkopers
  • Je moet ingeschreven staan
Voordeel importeren

  • Emigreren met eigen vervoer
  • Je eigen auto behouden
Nadeel importeren

  • Meer rompslomp
  • Je kunt een auto jonger dan 6 maanden, niet importeren
  • Extra kosten kunnen aardig oplopen

Voor veel mensen hangt hun beslissing vooral van de tijdsdruk af. Heb je genoeg tijd, dan is het advies om je auto zelf mee te nemen. Maar verhuis je naar een land waar je een stuk bootreis voor moet afleggen dan wordt het mogelijk minder aantrekkelijk.

Terug naar Nederland met je auto

Heb je jouw auto geëxporteerd en wil je een keer terug naar Nederland? Doe dat in elk geval niet als je ook nog in Nederland ingeschreven staat! Dat kan je een flinke boete opleveren, omdat het lijkt alsof je de wegenbelasting en APK kosten wilt omzeilen.

emigreren auto meenemen

Veel succes met de emigratie!